Smakosze.pl Produkty Gdy spełnia 1 warunek ,jest najzdrowszą rybą. Bogactwo białka i zdrowych tłuszczy
canva/Foodiesfeed

Gdy spełnia 1 warunek ,jest najzdrowszą rybą. Bogactwo białka i zdrowych tłuszczy

9 kwietnia 2023

Wybór zdrowej ryby nie zawsze jest prosty. Eksperci często kierują naszą uwagę w stronę łososia. Nie każdy jednak będzie tak samo cenny. Tylko dziko żyjące okazy są pełne niezbędnych dla zdrowia substancji. Podpowiadamy, jak je wybrać.

Ryby mogą być zdrowe

Cena mięsa pochodzącego z ryb nie jest niska. Wybierając filety na obiad, warto jednak kierować się czymś więcej niż kosztem. Jest on istotny, lecz zdecydowanie lepiej przyjąć założenie, że kupimy mniej, niż kusić się na bardzo tanie gatunki. Nie wszystkie bowiem będą bezpieczne i wartościowe.

Nawet łosoś, uchodzący za bardzo zdrowego, powinien być przez nas dobrze sprawdzony. Korzystne dla naszego zdrowia będzie jedynie spożywanie wolnego od antybiotyków czy pasz o wątpliwej jakości okazu dzikiego , najczęściej poławianego w obszarze północnego Pacyfiku i północnego Atlantyku.

Anna Mucha zje na Wielkanoc “tort watróbkowy”. Przepis jest prostszy niż myślisz

Jakie są korzyści ze spożycia łososia?

Jedną z największych zalet regularnego sięgania po dzikiego łososia jest dostarczanie organizmowi sporych ilości witaminy D, żelaza, selenu oraz jodu. Takie okazy obfitują również w antyoksydanty, które chronią komórki naszego organizmu przed nowotworzeniem.

Mięso tej ryby charakteryzuje jeszcze korzystniejszy niż w przypadku innych gatunków stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Jak więc znaleźć je w sklepie? Rozglądajmy się za produktami opisanymi jako łosoś pacyficzny czy alaskański. Wystrzegajmy się natomiast okazów hodowlanych, które zwykle określa się mianem łososia atlantyckiego, norweskiego czy jurajskiego.

Co jeszcze warto wiedzieć o rybach?

Najzdrowszą odsłoną tego rodzaju mięsa jest pieczona czy gotowana na parze. Eksperci do spraw żywienia odradzają smażenie , zwłaszcza to w głębokim tłuszczu. Ryby podczas takiej obróbki tracą znaczne ilości kwasów omega 3, czyli substancji, dla których zaleca się ich spożywanie.

Z naszej strony dowiecie się jak przyrządzić rybę idealną na kolację zapieczoną z pysznymi warzywami . Jeśli zaś chcecie mięso usmażyć, zerknijcie do przepisu na filety w chrupiącym cieście .

Nie wszystkie ryby są zdrowe.png
canva/Jaspe
Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy