Smakosze.pl Przepisy Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody; IG/magdagessler_official

Gessler gotuje kopytka inaczej niż większość Polaków. Niebywałe, co wlewa do garnka poza wodą

3 września 2023

Kopytka nie mogą się skleić podczas gotowania. Wlanie do wody oleju pozwoli wam uniknąć kulinarnej wpadki. Trik jest polecany przez samą Magdę Gessler i nigdy nie zawodzi.

Przygotowanie kopytek będzie niesamowicie proste

Dobre kluski z gotowanych ziemniaków uzyskamy odpowiednio dobierając proporcje składników i właściwie je gotując. Przepis Magdy Gessler i jej rada, by do wody wlać oleju, pomogą wam uzyskać zadowalające efekty.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
  • 1 jajo w rozmiarze L
  • 200 g mąki pszennej
  • 12 g mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • 10-15 ml oleju rzepakowego do gotowania

Lista produktów nie jest długa, a kopytka są znakomite. Zdecydowanie warto je przygotować. Pełną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Kopytka cięte skośnie.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody
Lewandowska robi leczo inaczej niż wszyscy. Stawia na nietypowe warzywo

Jak Magda Gessler robi kopytka? Zawsze wlewa olej do wody

Prosta sztuczka zastosowana podczas gotowania sprawi, że kopytka się nie skleją. Dodatek oleju zapewnia, że wyjmiemy je z garnka bez trudu i będą pięknie prezentowały się na talerzu.

Wcześniej oczywiście trzeba przygotować ciasto. Ugotowane do miękkości ziemniaki wystarczy ugnieść na gładką masę, ale nie blenderem. Połączone z mąkami, jajkami i solą, po wyrobieniu będą stanowić idealną bazę do przygotowania kluseczek.

W tym celu z ciasta należy formować wałeczki i ciąć je skośnie nożem. Gotowanie kopytek zaś powinno odbywać się partiami w osolonym wrzątku i trwać około 3 minut. Liczymy je od momentu wypłynięcia specjału na powierzchnię.

Wskazówka: jajko zawsze można zastąpić kleikiem wykonanym z 1 łyżki mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku. Wtedy kopytka będą wegańskie. Bez obaw — wciąż będą rozpływały się w ustach.

Jak podać kopytka?

Idealnym połączeniem są kluski oraz smakowity gulasz. Możecie np. postawić na bezmięsny strogonow z kotletami sojowymi — syci na długo i wcale nie brak mu treści. Kopytka na słodko — z masłem i cukrem — też będą smaczną opcją.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kluski z ziemniaków. Oprócz kopytek polecamy znakomite mięsne cepeliny . Spróbujcie też koniecznie klusek szarych . Świetnie smakują z sosem grzybowym .

Olej pomoże rozdzielić kopytka.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Źródło: newsy.gotujmy

Najlepiej gotujące babcie dodają do mielonych ten składnik. Sekret w końcu wyszedł na jaw
Zalewam nią goździki i odstawiam na 8 minut. Ta herbatka działa niemal cuda, piję ją od lat
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy