Gessler podała przepis na popisową sałatkę „Krakowiacy i górale”. Polacy oszaleją na jej punkcie
Magda Gessler zaproponowała doskonałą sałatkę. Łączący w sobie rarytasy z południa Polski przysmak o wdzięcznej nazwie Krakowiacy i górale będzie idealnym uzupełnieniem do grillowych dań. Musicie spróbować.
Przepis na sałatkę Krakowiacy i górale
Wybór sałatki na majówkę nie jest prosty. Magda Gessler pokazała nietypowe zestawienie składników , które łączy w sobie m.in. smakowitego oscypka, ogórki kiszone i fasolkę szparagową. Całość smakuje wybornie i zdecydowanie warto skosztować.
Składniki:
- sałata rzymska
- 3 średniej wielkości pomidory
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 świeży ogórek
- 2 nieduże ogórki kiszone
- 1 większy ziemniak
- 1 średnia cebula
- 50-100 g oscypka
- 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
- trochę zalewy z ogórków kiszonych
- sól i pieprz w ilości do smaku
- pęczek koperku
Jak zrobić sałatkę Krakowiacy i górale?
Zaczynamy od opłukania sałaty i poszarpania jej na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misce, po czym wrzucamy oczyszczone i pokrojone pomidory oraz ogórka szklarniowego. Fasolkę szparagową gotujemy al dente, a ziemniaka do miękkości.
Oba warzywa studzimy, a ziemniaki dodatkowo kroimy w kostkę. Wrzucamy do sałatki. Dodajemy też posiekaną cebulę oraz rozdrobnione starannie ogórki kiszone, uprzednio odsączone z soku. Oscypka ścieramy na tarce o większych oczkach i łączymy z warzywami.
Z oleju słonecznikowego i soku z ogórków kiszonych przygotowujemy, niezbyt kwaśny sos, który łączymy z posiekanym koperkiem. Zalewamy nim wymieszane składniki sałatki i doprawiamy danie solą oraz pieprzem wedle uznania.
Jak podać sałatkę Magdy Gessler?
Przysmak najlepiej smakuje ze świeżo przyrządzonymi grzankami. Magda Gessler radzi, by zrobić je na grillu i zaserwować z roztopionym oscypkiem. Trzeba przyznać, że taki duet brzmi pysznie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne sałatki idealne na grilla. Szczególnie polecamy ziemniaczany rarytas w wykonaniu Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie też koniecznie sałatki greckiej z prawdziwą fetą — smakuje nieziemsko.
Źródło: kobieta.onet.pl