Smakosze.pl Przepisy Gessler pokazała rybne gołąbki. Młoda kapusta, dorsz i kasza to idealne danie na piątek
Fot. Canva/Tatiana Volgutova, Facebook/Magda Gessler

Gessler pokazała rybne gołąbki. Młoda kapusta, dorsz i kasza to idealne danie na piątek

6 czerwca 2024

Co podać na obiad w piątek? Najlepiej zrobić rybne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Farsz z dorsza nadaje wyjątkowego smaku, kasza zapewnia dawkę zdrowia a młoda kapusta czyni z tego dania przyjemnie lekką potrawę na wiosnę i lato.

Rybne gołąbki poleca Magda Gessler

Kiedy zbliża się piątek, często myślimy o postnym obiedzie na ten dzień . Wiele osób jada ryby. Zwykle je smażymy, grillujemy, a czasem podajemy z wody . Danie rybne poleca też Magda Gessler . Jednak znana restauratorka serwuje rybne gołąbki .

Robi je z młodej kapusty , która dodaje lekkości temu bardzo aromatycznemu daniu z dorsza i kaszy. Taki obiad w piątek zjemy z apetytem w ciepły dzień . Posiłek będzie smakował najlepiej wiosną i latem, gdy młoda kapusta jest najlepsza. Poniżej znajdziecie przepis na rybne gołąbki od Magdy Gessler.

rybne gołąbki
Fot. Canva/peredniankina
Mariola pokazała swój biszkopt z kremem i malinami. Mój mąż nie chce już innych słodkości

Jak przygotować rybne gołąbki z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • ½ kg filetów z dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie rybnych gołąbków zacznijmy od oberwania liści z młodej kapusty i sparzenia warzywa w osolonej wrzącej wodzie. Kaszę jęczmienną trzeba ugotować i odcedzić. Dopilnujmy, by jej nie rozgotować. Dorsza czyścimy, myjemy i ściągamy z niego skórę.

Kolejnym krokiem jest zmielenie ryby w maszynce do mięsa. Następnie drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją. Solimy, a po chwili odsączamy, gdy puści sok . Warzywo dodajemy do zmielonego dorsza, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę i wszystko dokładnie mieszamy.

Rybne gołąbki najlepsze na obiad w piątek

Teraz gotowy farsz z ryby nakładamy na liście młodej kapusty. Ściśle zawijamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Rybne gołąbki powinny się zarumienić z dwóch stron . Następnie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie podajemy. Danie jest smaczne, dorsz pysznie się łączy z młodą kapustą i kaszą. Takie obiad warto podać w piątek. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę ogórkową z klopsikami. Podawaliśmy przepis na smaczną sałatkę bez majonezu.

rybne gołąbki
Fot. Canva/egiss

Źródło: doradcasmaku.pl, expressilustrowany.pl

Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak
Bosacka skrytykowała sos od Makłowicza. Odpowiedź kucharza wywołała burzę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy