Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Gessler powiedziała prawdę o okradaniu restauracji. „To się może zdarzyć w każdej profesji"
Fot. Wojciech Olkusnik/East News

Gessler powiedziała prawdę o okradaniu restauracji. „To się może zdarzyć w każdej profesji"

22 października 2024

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Wie o tym Magda Gessler, która bez ogródek mówi o problemach, z jakimi mierzą się restauratorzy. Okradanie przez zaufanych ludzi to problem w tej branży. Gwiazda programów kulinarnych zwraca też uwagę na pewną istotną kwestię, która dotyczy pracowników.

Praca w gastronomii to nie bułka z masłem

Programy o gotowaniu i prowadzeniu lokali gastronomicznych cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Widzowie są ciekawi, jak wygląda praca w kuchni w restauracjach i barach. Interesują ich też tajniki przyrządzanie wielu dań, ale też działania znanych restauratorów. Stąd popularność programów, które dotyczą branży gastronomicznej.

Ich prowadzący stali się już gwiazdami polskich mediów. Magda Gessler i Michel Moran w rozmowie z dziennikarką portalu Jastrząb Post mówią też o ciemnych stronach gastronomii. Ta branża jest niezwykle wymagająca, a praca w niej często nie przynosi tak upragnionego sukcesu. Praca z ludźmi też rodzi pewne problemy. Niekiedy jednym z nich staje się okradnie lokalu przez pracowników.

gotowanie
Fot. Canva/Patarapong
Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobienia

Gwiazdy o okradaniu restauracji

Magda Gessler i Michel Moran zostali zapytani przez dziennikarkę portalu Jastrząb Post, czy byli okradani przez swoich pracowników. Znana restauratorka wyznała, że ważna jest dyscyplina, ale też godne wynagradzania pracowników . Magda Gessler powiedziała:

Wiadomo, że to się może zdarzyć w każdej profesji. To się zdarza wszędzie tam, gdzie nie ma pana. Więc wiadomo, że trzeba to wszystko ułożyć i też dać taką motywację finansową załodze, żeby jednak to się nie działo

Natomiast Michel Moran odpowiedział:

Może i byłem okradany, ale nie chcę o tym wiedzieć. Oczywiście żartuję. To smutne, ale nie walczymy z tym. Myślę, że sami nic nie zrobimy

Siła restauracji w zaufanych ludziach

Michel Moran zaznaczył, że siłą są ludzie, których zatrudniają restauratorzy. Znany kucharz powiedział:

My potrzebujemy załogi, ekipy, która jest zaufana i która działa

Juror programu MasterChef jednocześnie zdradził tajniki prowadzenia swojego biznesu:

Myślę, że tych kradzieży jest coraz mniej. Może kiedyś tak było. Ja sprawdzam swoje stocki, koszty zamówienia

Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić rydze na obiad z przepisu znanego kucharza. Informowaliśmy też o nadchodzących zmianach, które czekają kupujących w Lidlu.

dania
Fot. Canva/MNstudio

Źródło: jastrzabpost.pl

Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia
Włosi jadają zamiast jajecznicy. Hitowe śniadanie z jajek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy