Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.10.2024 08:55

Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia

Ewa Wachowicz i grzyby
Fot. Shutterstock/inventbbart, Instagram/ewawachowicz

Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.

Idealne grzyby marynowane

Jesienne chłody i deszcze zaczynają – czasem z opóźnieniem – jesienny sezon grzybowy. Kiedy wracamy z leśnych spacerów z koszami pełnymi trofeów, pada pytanie, co z nimi zrobić. Z pomocą przychodzi przepis Ewy Wachowicz.

Marynowane grzybki zapożyczają tu recepturę z lepiej znanych przetworów: ogórków w zalewie musztardowej. Mieszanka octu, cukru i musztardy wydobywa niezwykły smak leśnych grzybów. Warto przeznaczyć kilka słoików właśnie na tę recepturę.

grzybki w occie

Włosi jadają zamiast jajecznicy. Hitowe śniadanie z jajek

Domowe grzybki

Bez względu na apetyt należy zawsze pamiętać, by używać tylko grzybów nie budzących wątpliwości. Własne zbiory, w razie jakiegokolwiek wahania, pokażmy najpierw klasyfikatorowi grzybów. Ekspertów szukać należy na dyżurach w stacjach Sanepidu.

Składniki

  • 600 g leśnych grzybów
  • 4 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 150 ml octu
  • 1 słoiczek musztardy dijon
  • 1 słoiczek musztardy miodowej
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 liści laurowych

Grzyby w musztardzie

Grzyby czyścimy bez dłuższego namaczania i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski, odrzucając gniazda nasienne. W misce mieszamy musztardy i olej na jednolity sos.

W garnku łączymy 200 ml wody z octem. Dodajemy cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i doprowadzamy do wrzenia. Grzyby i paprykę dodajemy do marynaty i gotujemy ok. 10 minut. Następnie cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzone grzyby dodajemy do musztardowej zaprawy i dokładnie mieszamy. Następnie nakładamy je do wyparzonych słoików i zalewamy marynatą. Zakręcamy i pasteryzujemy do przechowywania na zimę.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z dyni i kaszę gryczaną z pulpetami.

marynowane grzyby