Włosi jadają zamiast jajecznicy. Hitowe śniadanie z jajek
O tym, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie, wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak zna ją tyle, aby wiedzieć, że włoskie śniadania również są smaczne. Szczególnie jedno danie, które może konkurować ze znaną nam jajecznicą. Koniecznie wypróbuj przepis, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz już nic innego.
Włoskie śniadanie nie do pobicia
Śniadanie jest niewątpliwie jednym z ważniejszych posiłków w cięgu dnia, ponieważ dostarcza nam cennej energii. To właśnie dzięki temu lepiej funkcjonujemy w pierwszej części dnia i jesteśmy wydajniejsi. Dlatego pod żadnym pozorem nie należy ich pomijać.
Jednym z lepszych jest włoskie śniadanie i przygotowane na nie friratta z szynką. Danie bardzo mocno przypomina zwykłą jajecznicę, ale jest o niebo lepsze. O tym, z jakich produktów je przygotować oraz sam przepis, poznasz w dalszej części tekstu.
Żadna zupa, żaden sos. Z leśnych grzybów zrobiłem wyśmienity obiad dla całej rodzinyTanie śniadanie z jajek i kilku składników
Włoskie śniadanie składa się tylko z kilku składników. Najważniejsze są przede wszystkim jajka oraz szynka, która nie tylko nada całości smaku, ale też zwiększy sytość. Niezbędne okażą się także warzywa, które podkreślą smak dania. Niezbędnych produktów nie ma zbyt wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 6 jajek
- 4 plastry szynki
- 1 czerwona cebula
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki startego parmezanu
- ½ pęczka natki pietruszki
Friratta z szynką - przepis
Przygotowanie rozpocznij od wbicia jajek do miski. Następnie roztrzep je. Szynkę oraz obrana cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż szynkę. Kiedy się zarumieni, wlej jajka. Wymieszaj składniki.
Pomidory umyj, przekrój na pół i ułóż na wierzchu. Na wierzchu rozsyp starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Danie zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Gotowy placek podawaj na śniadanie, a nikt nie wyjdzie z domu głodny.