Smakosze.pl Produkty GIS wycofuje popularne naczynia
canva/maroke

GIS wycofuje popularne naczynia

4 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed kupowaniem niektórych plastikowych naczyń i innych wyrobów do kontaktu z żywnością. Chodzi dokładnie o produkty ze sproszkowanym bambusem. Jednym z powodów jest przekroczenie dozwolonych poziomów melaminy i formaldehydu.

GIS w swoich komunikatach bardzo rzadko informuje o pozytywnych rzeczach. Niejednokrotnie do opinii publicznej wystosowane były informacje o zagrożeniu zdrowia lub życia.

Jeśli jesteś fanem plastikowych naczyń lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, miej na uwadze, że nie wszystkie ekologiczne warianty są faktycznie zdrowe lub lepsze, niż klasyczny plastik.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

GIS przestrzega przed plastikiem z bambusem

System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) wykazał przekroczenia limitów melaminy i formaldehydu w produktach wykonanych z plastiku z domieszką sproszkowanego bambusa.

Po powyższym odkryciu Komisja Europejska rozpoczęła akcję kontrolną nad takimi materiałami. Najczęściej są to wyroby pochodzące z Chin - co gorsza, głównie przeznaczone są dla dzieci.

Urzędnicy zaznaczają, że owe produkty zawierające mielony, bądź sproszkowany bambus, są często reklamowane jako naturalne, organiczne, nadające się do recyklingu - według służb, są to fałszywe określenia.

Taki plastik jest w Unii nielegalny

Plastik z domieszkami innych substancji jest w dużej mierze legalny - unijny wykaz zawiera 900 substancji, które można stosować w produkcji materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, w tym kukurydza czy konopie.

Mimo wszystko na wykazie nie został zawarty bambus, przez co produkcja takiego plastiku jest zwyczajnie nielegalna.

Nie ma z kolei zakazu produkowania naczyń z samego bambusa, dlatego często można spotkać się z talerzami czy słomkami wykonanymi tylko z tego jednego surowca.

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T134352.015
undefined

Źródło: canva.com/natalyadanko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: money.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy