Nie włoska, nie pekińska. Makłowicz robi gołąbki z jeszcze inną, zaskakująca kapustą
Gołąbki są jedną ze smaczniejszych potraw kuchni polskiej. Zaproponowany przez Roberta Makłowicza wariant wykorzystujący kiszoną kapustę z pewnością będzie miłą odmianą od klasycznych kapuścianych roladek w sosie pomidorowym. Spróbujcie koniecznie — smak jest niepowtarzalny.
Gołąbki inspirowane sarmą, czyli bałkańską wersją roladek z liści winogronach lub kiszonej kapusty, spodobają się nie tylko amatorom kulinarnych urozmaiceń. Pyszny mięsno-ryżowy farsz doskonale współgra ze smakiem fermentowanego warzywa, a przygotowanie go wcale nie jest trudniejsze. Skusicie się?
Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty Roberta Makłowicza
Składniki:
1 główka kiszonej kapusty
2 nieduże cebule
75 g surowego boczku wędzonego
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
250 g ryżu
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz w ilości do smaku
bulion lub woda
Jak zrobić gołąbki z kiszonej kapusty? Robert Makłowicz ma sprawdzony przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kapustę kiszoną obgotowujemy we wrzątku, tak by oddzielić liście. Usuwamy twarde części. Boczek kroimy w kostkę i zrumieniamy go na suchej patelni.
Gdy wytopi się tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy ją na niezbyt dużym ogniu. Ryż płuczemy i gotujemy go na półtwardo. Wrzucamy go do miski wraz z mięsem mielonym, boczkiem i cebulką.
Składniki mieszamy i doprawiamy papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowanym farszem wypełniamy liście kapusty. Na dnie naczynia żaroodpornego umieszczamy kilka liści, a na nich układamy przygotowane gołąbki.
Całość zalewamy wodą lub bulionem i pieczemy około 3 godzin. Podajemy na ciepło z chlebem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite gołąbki. Szczególnie polecamy sycącą wersję z ziemniakami i twarogiem oraz lekką, jarską odsłonę z czerwoną soczewicą i fetą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste kotlety mielone bez dodatku jajek. Zastąpisz je kremowym składnikiem
Nikt nie robi takich placków ziemniaczanych jak Lewandowska. Babcie byłyby zaskoczone
Źródło: cafebabilon