Smakosze.pl Porady Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda
fot. Canva

Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda

24 grudnia 2024

W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.

Mrożone pierogi

Niejedna gospodyni lub gospodarz, czy to odruchowo, czy zachęceni choćby poradą z internetu, przygotowali sobie zawczasu niektóre co bardziej pracochłonne dania . Pierogi mogą znajdować się na tej liście. Zamrozić można lub schłodzić na kilka dni samo ciasto. Jeśli jednak chodzi o dłuższe przechowywanie, lepiej przygotować pierogi, a następnie je zamrozić.

Trzeba tylko dysponować dużą ilością miejsca w zamrażarce. Układamy wtedy zblanszowane i przestudzone pierożki , jeden obok drugiego, by nie stykały się ze sobą. Dopiero kiedy będą zmrożone na kość, można wrzucić je do wspólnego woreczka. To warunek, by dobrze je później ugotować .

mrożone uszka
fot. Canva
Do tej godziny otwarte są sklepy w Wigilię. Później nie zrobisz już zakupów tego dnia

Jak gotować mrożone pierogi

Gotowanie zamrożonych pierogów wymaga przestrzegania kilku zasad. Pamiętajmy, że mając do czynienia z produktem naprawdę zimnym zarówno z wierzchu, jak i w głębi, musimy pilnować, by podgrzał się równomiernie. Trzymajmy się też zasady, że zamrażać należy jak najszybciej, a rozmrażać jak najwolniej . To ważne, by zachować właściwą strukturę produktu.

Doprowadzamy więc do wrzenia wodę, osalamy i dodajemy łyżkę oleju . Pomoże nam to, by pierogi nie sklejały się. Utrzymujemy jednak niski ogień, by woda nie bulgotała nadmiernie. Pierogi mieszamy po wrzuceniu do wody. Wrzucamy je zaś bezpośrednio z zamrażarki, bez wcześniejszego rozmrażania.

Ile czasu gotować mrożone pierogi

Jako że pierogi z zamrażarki są o wiele zimniejsze niż te przygotowane na bieżąco, dłużej też muszą się gotować. Przyjmijmy więc zasadę, że trzymamy je w gotującej się wodzie przez 5 minut od wypłynięcia. Wydaje się to mało, ale to i tak dwa razy dłużej niż w wypadku świeżych pierogów.

Może się jednak zdarzyć, że ciasto z wierzchu będzie nieco bardziej rozgotowane niż normalnie . Dlatego bardzo delikatnie wyjmujmy pierogi łyżką cedzakową. Pierogi można też rozmrozić na parze. Powinno zająć to około 10 minut od włożenia zamrożonych produktów.

Wypróbuj też sposoby na polewę czekoladową, która nie pęka i pieczonego jesiotra z kapustą .

mrożone pierożki

Przenigdy nie wyrzucaj owoców z kompotu z suszu. Wykorzystasz je w niezwykły sposób
Jest w każdym domu na święta. „Kaloryczny i w każdej dawce niezdrowy bo działa pronowotworowo”
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy