Gotuję ryż i zalewam tą mieszanką. Gdy tego spróbujesz, od razu podziękujesz
Czy wiesz, że szybki obiad nie musi być drogi? Takie danie przygotujesz z przepisu umieszczonego dalszej części artykułu. Wystarczy, że masz ryż i kilka dodatków, a tani obiad będzie smaczny jak nigdy wcześniej. Czytaj dalej, a poznasz nie tylko przepis, ale i wszelkie szczegóły.
Czy wciąż można ugotować tani obiad?
W czasach, kiedy produkty spożywcze wiele kosztuję, niejedna gospodyni staje przed zadaniem ugotowania obiadu , który nie zrujnuje domowego portfela. Na szczęście jest przepis, z którym ugotujesz to danie nie tylko tanio, ale też, co istotne, w krótkim czasie.
Taki szybki obiad zasmakuje każdemu, a co więcej rodzina poprosi, abyś przygotowywała je znacznie częściej. Koniecznie wypróbuj przepis , a się nie zawiedziesz.
Ryż, kilka dodatków i tani obiad gotowy
Tani obiad jest możliwy dzięki użytym składnikom. Do tych najważniejszych należy przede wszystkim ryż, który jak powszechnie wiadomo, nie kosztuje wiele. Oprócz niego potrzebne będą także dodatki, dzięki którym danie nabierze odpowiedniego smaku. Nie ma ich wiele, a wszystkie umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz pewna, że żadnego z nich nie pominiesz. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Przepisy od Leyli , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 400 ml wody
- 4 jajka
- 200 g śmietany
- 2 pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 40 ml oleju
- sól
Przepis na tani i szybki obiad
Z tego przepisu przygotujesz coś na kształt placka. Jego przygotowanie rozpocznij od rozgrzania na patelni oleju. Gdy zacznie wrzeć wsyp ryż i mieszając, smaż go przez 2-3 minuty. Następnie całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 10 minut .
Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę oraz szczyptę soli. Wymieszaj składniki na jednolitą masę. Umyty szczypiorek drobno posiekaj. Pomidory również umyj, a następnie pokrój w małą kostkę. Oba składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Ugotowany na patelni ryż przemieszaj i równomiernie rozprowadź. Następnie zalej go wymieszaną chwilę wcześniej masą i wymieszaj składniki. Delikatnie ubij wierzch całości i smaż danie przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie delikatnie obróć powstały placek i smaż przez 5 minut. Gotowe danie krój na kawałki i podawaj na obiad. Zniknie w mgnieniu oka.
Sprawdź także przepis na dżem siostry Anastazji oraz dowiedz się, co należy dodać do masy na mielone .