Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki
Z tym przepisem twoje placki ziemniaczane będą smakowały znakomicie. Robi się je zupełnie inaczej niże te tradycyjne. Poznaj mój sposób i zaskocz najbliższych. Na pewno będą zadowoleni i najedzeni.
Nie trzyj, ugotuj
Te placki ziemniaczane przygotowuje się nieco inaczej. Zazwyczaj ziemniaki do tego dania ściera się na tarce. W tym wypadku trzeba je wcześniej ugotować i rozbić za pomocą tłuczka. Ta metoda oszczędzi każdemu żmudnego tarcia ziemniaków.
Z tym przepisem placki ziemniaczane będą smakowały wybornie. Podobnie jak w przypadku klasycznych, te również będą pasowały do mięsnych sosów, ale też świetnie będą smakowały na słodko. Zrób je i przekonaj się sama.
Nie tylko ziemniaki
Ziemniaki to podstawowy składnik placków. Jak już wiesz, w tym przepisie przygotowuje się je nieco inaczej. Aby były smaczne, nie może zabraknąć składników z listy poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Justyna Gotuje, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 150 g sera żółtego w kostce
- 150 g mąki
- 125 ml jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Przepis na placki
Ziemniaki obierz i umyj. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu muszą być miękkie. Ziemniaki rozbij na jednolitą i gładką masę. Ser żółty zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp go do ziemniaków.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesyp do pozostałych składników. Dopraw pieprzem oraz solą. Wbij jajka, wsyp mąkę, a na koniec wlej jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z niego placki ziemniaczane. Smaż z dwóch stron do momentu zbrązowienia. Placki ziemniaczane podawaj ze śmietaną lub gulaszem. Zawsze będą smakowały wybornie. Sprawdź najlepszy przepis na sernik oraz dowiedz się, dlaczego Starmach odeszła z Masterchefa .