Smakosze.pl Przepisy Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki
Fot. YouTube/Justyna Gotuje

Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki

15 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Z tym przepisem twoje placki ziemniaczane będą smakowały znakomicie. Robi się je zupełnie inaczej niże te tradycyjne. Poznaj mój sposób i zaskocz najbliższych. Na pewno będą zadowoleni i najedzeni.

Nie trzyj, ugotuj

Te placki ziemniaczane przygotowuje się nieco inaczej. Zazwyczaj ziemniaki do tego dania ściera się na tarce. W tym wypadku trzeba je wcześniej ugotować i rozbić za pomocą tłuczka. Ta metoda oszczędzi każdemu żmudnego tarcia ziemniaków.

Z tym przepisem placki ziemniaczane będą smakowały wybornie. Podobnie jak w przypadku klasycznych, te również będą pasowały do mięsnych sosów, ale też świetnie będą smakowały na słodko. Zrób je i przekonaj się sama.

ciasto na placki.jpg
Fot. YouTube/Justyna Gotuje
Do pieczenia chleba nie używam ani grama mąki. Mój sposób robi prawdziwą furorę w rodzinie
Są podobne do smardzy, lecz śmiertelnie niebezpieczne

Nie tylko ziemniaki

Ziemniaki to podstawowy składnik placków. Jak już wiesz, w tym przepisie przygotowuje się je nieco inaczej. Aby były smaczne, nie może zabraknąć składników z listy poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Justyna Gotuje, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • 150 g mąki
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki

Ziemniaki obierz i umyj. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu muszą być miękkie. Ziemniaki rozbij na jednolitą i gładką masę. Ser żółty zetrzyj na małych oczkach tarki i wsyp go do ziemniaków.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przesyp do pozostałych składników. Dopraw pieprzem oraz solą. Wbij jajka, wsyp mąkę, a na koniec wlej jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z niego placki ziemniaczane. Smaż z dwóch stron do momentu zbrązowienia. Placki ziemniaczane podawaj ze śmietaną lub gulaszem. Zawsze będą smakowały wybornie. Sprawdź najlepszy przepis na sernik oraz dowiedz się, dlaczego Starmach odeszła z Masterchefa .

smażenie placków.jpg
Fot. YouTube/Justyna Gotuje
Tyle zapłacisz za jedno jajko u Gessler. Ceny za wielkanocny catering zwalają z nóg
Biorę jabłko, cebulkę i wątróbkę i wsadzam je do słoika. Za ten obłędny przepis podziękujesz mi później
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy