To najlepszy przepis na sernik. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje, sekret tkwi w tym dodatku
Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast. Może być ciężki i treściwy albo lekki i puszysty. Polecamy przepis dzięki, któremu upieczesz sernik, który nie opadnie, ale zawsze się uda. Wszystko dzięki pewnemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.
Sernik najlepszy pod słońcem dzięki temu składnikowi
Czy są tu smakosze sernika? Niemal każdy uwielbia to pyszne ciasto. Jednak próżno szukać jednego przepisu na sernik. Możemy zrobić taki na kruchym spodzie lub z owocami i czekoladą. Sernik może wyróżniać się ciężkością albo nadzwyczajną puszystością.
Jednak my radzimy, jak upiec sernik, który nie pęka i nie opada. Jego znakiem szczególnym jest to, że zawsze się udaje i zachwyca smakiem. Ważne by, dodać do ciasta mąkę ziemniaczaną. Daj ona dobrą sypkość masie serowej, ale zagęszcza też strukturę sernika. Mąka ziemniaczana sprawia, że staje się bardziej zwarty. Jednak należy dodawać ją z umiarem.
Starmach po 12 latach odchodzi z MasterChefa. Jurorka zdradziła powód zaskakującej decyzjiJak upiec sernik, który zawsze się udaje?
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka z pomarańczy
Składniki na spód:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Przygotowanie sernika zacznij od kruchego ciasta. Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki, gdy będziesz robić masę serową.
Ser zmiel razem z masłem w maszynce. Ubij pianę z białek, a w oddzielnej misce zmiksuj żółtka z cukrem i wanilią. Do ubitych żółtek dodaj, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową. Kruche ciasto wyjmij z lodówki i podziel na większą część i mniejszą.
Sernik, który zrobisz na Wielkanoc
Teraz większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż masę serową, a mniejszą część ciasta pokrój w paski i ułóż na wierzchu masy serowej w formie kratki. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 75 minut.
Po upływie tego czasu sernik zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by wystygł. Ten sposób sprawi, że nie popęka, ani nie opadnie. Będzie smakował pysznie z filiżanką kawy lub herbaty. Pisaliśmy o smacznym sposobie na ziemniaki z piekarnika. Radziliśmy, jakiej mąki użyć do ciasta na pierogi, by wyszło lekkie i elastyczne.