Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę jabłko, cebulkę i wątróbkę i wsadzam je do słoika. Za ten obłędny przepis podziękujesz mi później
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.03.2024 17:02

Biorę jabłko, cebulkę i wątróbkę i wsadzam je do słoika. Za ten obłędny przepis podziękujesz mi później

wątróbka w słoiku
fot. youtube.com/Smacznytv

To niezwykle szybki przepis na wątróbkę w tradycyjnym zestawieniu. Niestandardowe jest za to jego wykonanie. Połącz dobrze znane smaki w coś zupełnie wyjątkowego. Będziesz wracać do tego przepisu co i raz.

Najlepszy przepis na wątróbkę

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo znane połączenie. Dziś jednak pokaże ci, jak odkryć je na nowo. Lepiej zrób od razu podwójną porcję, bo zakochasz się w tym smaku. To, co chcę dziś dziś zaprezentować, to obłędne smarowidło do kanapek.

Wątróbka ma tylu zwolenników, co przeciwników. Ten swego rodzaju pasztet z pewnością przysporzy jej nowych wielbicieli. To świetne smarowidło do pieczywa, które łatwo przygotować na co dzień. Ten przepis sprawdzi się nie tylko dla zabieganych.

przyprawianie wątróbki
fot. youtube.com/Smacznytv
Ten pasztet zawsze musi się znaleźć na świątecznym stole. Dokładnie z tego przepisu piekła go moja babcia Włóż do doniczek razem z sadzonkami. Truskawki obrodzą jak nigdy

Pieczona i miksowana wątróbka

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny TV. Ich propozycja podania jest niezwykle ciekawa. Schłodzony pasztet z wątróbki jest tam zalewany palonym masłem i schładzany, co sprawia, że jeszcze bardziej przypomina niezwykle tłuste foie gras.

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 duże jabłko
  • Sól, pieprz
  • Łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 20 g masła

Domowe foie gras

Wątróbkę dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w pióra. Z obranego jabłka wykrawamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w cienkie plasterki.

Wątróbkę posypujemy solą, pieprzem i przyprawami i dokładnie mieszamy. W dużym słoiku (np. po ogórkach kiszonych) układamy warstwami jabłka, cebulę i wątróbkę, aż do wyczerpania składników. Na wierzch słoika układamy grudki masła.

Zawartość słoika delikatnie uciskamy i nakrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Po wyjęciu upieczoną wątróbkę lekko dociskamy, do słoika wkładamy ręczny blender i miksujemy całość na jednolitą masę. Podajemy jako smarowidło do chleba.

Wypróbuj też przepis na sernik z dodatkiem, dzięki któremu ciasto nie pęka. Dowiedz się też, czemu Ania Starmach odchodzi z MasterChefa.

pasta z wątróbki
fot. youtube.com/Smacznytv