Biorę jabłko, cebulkę i wątróbkę i wsadzam je do słoika. Za ten obłędny przepis podziękujesz mi później
To niezwykle szybki przepis na wątróbkę w tradycyjnym zestawieniu. Niestandardowe jest za to jego wykonanie. Połącz dobrze znane smaki w coś zupełnie wyjątkowego. Będziesz wracać do tego przepisu co i raz.
Najlepszy przepis na wątróbkę
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem to bardzo znane połączenie. Dziś jednak pokaże ci, jak odkryć je na nowo. Lepiej zrób od razu podwójną porcję, bo zakochasz się w tym smaku. To, co chcę dziś dziś zaprezentować, to obłędne smarowidło do kanapek.
Wątróbka ma tylu zwolenników, co przeciwników. Ten swego rodzaju pasztet z pewnością przysporzy jej nowych wielbicieli. To świetne smarowidło do pieczywa, które łatwo przygotować na co dzień. Ten przepis sprawdzi się nie tylko dla zabieganych.
Ten pasztet zawsze musi się znaleźć na świątecznym stole. Dokładnie z tego przepisu piekła go moja babcia Włóż do doniczek razem z sadzonkami. Truskawki obrodzą jak nigdyPieczona i miksowana wątróbka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny TV. Ich propozycja podania jest niezwykle ciekawa. Schłodzony pasztet z wątróbki jest tam zalewany palonym masłem i schładzany, co sprawia, że jeszcze bardziej przypomina niezwykle tłuste foie gras.
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 duże jabłko
- Sól, pieprz
- Łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 20 g masła
Domowe foie gras
Wątróbkę dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w pióra. Z obranego jabłka wykrawamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w cienkie plasterki.
Wątróbkę posypujemy solą, pieprzem i przyprawami i dokładnie mieszamy. W dużym słoiku (np. po ogórkach kiszonych) układamy warstwami jabłka, cebulę i wątróbkę, aż do wyczerpania składników. Na wierzch słoika układamy grudki masła.
Zawartość słoika delikatnie uciskamy i nakrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Po wyjęciu upieczoną wątróbkę lekko dociskamy, do słoika wkładamy ręczny blender i miksujemy całość na jednolitą masę. Podajemy jako smarowidło do chleba.
Wypróbuj też przepis na sernik z dodatkiem, dzięki któremu ciasto nie pęka. Dowiedz się też, czemu Ania Starmach odchodzi z MasterChefa.