Smakosze.pl Porady Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo
Fot. Shutter/Zhanna Kavaliova

Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Z koszy grzybiarzy aż wysypują się prawdziwki, koźlaki, a nawet podgrzybki. Z nieznanego powodu pomijają jeden z grzybów, który w lasach rośnie na potęgę. Ma doskonały smak, który urozmaici przygotowanie z nim dania, dlatego dowiedz się, o jaki grzyb chodzi i wybierz się na grzybobranie.

Sezon na grzyby rozpoczęty

W całej Polsce grzybiarze masowo ruszyli do lasów w poszukiwaniu najlepszych okazów. Nic dziwnego, bo wraz z nadejściem jesieni sezon na grzybobranie ruszyło pełną parą . Koszyki szybko zapełniają się podgrzybkami, kurkami, koźlakami, a nawet ulubionymi przez wszystkich prawdziwkami.

Nawet najbardziej doświadczeni grzybiarze pomijają jeden z najczęściej występujących grzybów . Jest nim maślak pstry, który pomimo tego, że jest niedoceniany, ma doskonały smak. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego jest aż tak smaczny i co można z niego przygotować.

maślak.jpg
Fot. Canva/tomasztc
Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepie

Maślak pstry lepszy niż podgrzybek

Maślak pstry inaczej zwany bagniakiem występuje w naszych lasach na masową skalę . Szczególnie upodobał sobie tereny podmokłe w lasach iglastych. Dla grzybiarzy nie jest on żadnym trofeum i jeżeli trafia do koszyków, to tylko dlatego, że nie udało im się znaleźć innych grzybów.

Ci, którzy ich nie zbierają, nie mają pojęcia, że maślak pstry smakiem przebija popularne podgrzybki. Podczas zbierania należy szczególnie obejrzeć te grzyby, bo w odróżnieniu od maślaka zwyczajnego nie mają śliskiej powłoki i szybko stają się robaczywe. Mimo wszystko warto je zbierać, bo dodane do potraw smakują obłędnie.

Maślak pstry najlepszy na farsz

Maślak pstry, jak każdy grzyb jest znakomitym składnikiem sosów, ale świetnie smakuje także po zamarynowaniu. Jednak najlepiej smakuje, kiedy dodasz go do farszu na pierogi, krokiety lub przyrządzisz z nich doskonałą zupę. Sposobów na wykorzystanie grzyba jest naprawdę sporo i tylko od ciebie zależy, który wybierzesz. Czym prędzej ruszaj na grzybobranie i przekonaj się o smaku maślaka. Szybko stanie się ulubionym grzybem całej rodziny.

maś lak.jpg
Fot. Canva/Adam88xx
Zrobiłem na próbę kluski na parze z przepisu Heni. W życiu lepszych nie jadłem
Przekrój cytrynę i włóż do zmywarki. Efekt odczujesz natychmiast
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy