Gulasz w kociołku z mięsem - przepis na rozgrzewający obiad
Gulasz w kociołku z mięsem to pomysł na wyjątkowe, niecodziennie danie, idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Duszona nad ogniem wołowina z warzywami nabiera doskonałego smaku, jest miękka i rewelacyjnie doprawiona. Sprawdź, jak zrobić gulasz w kociołku z mięsem.
Węgierski gulasz w kociołku z mięsem jest esencjonalnym, pożywnym daniem, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości swoim wyjątkowym, głębokim smakiem. Wystarczy, że zagospodarujesz odrobinę miejsca na ognisko i już możesz stać się mistrzem polowej kuchni.
Kociołki szybko się nagrzewają, dlatego też przed duszeniem mięsa i ustawieniem go wyżej nad słabszym ogniem, co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj poziom wywaru, aby potrawa się nie przypaliła. Gulasz mięsny będzie najsmaczniejszy, kiedy przygotujesz go na domowym smalcu . Tłuszcz zwierzęcy ma wysoką temperaturę dymienia i jest bardzo aromatyczny, dlatego doskonale sprawdza się do przygotowywania tego typu dań.
Kuchnia węgierska słynie z mięsnych, pożywnych dań. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepsze placki po węgiersku z mięsnym gulaszem.
Przepis na gulasz w kociołku z mięsem
Składniki na 5-6 porcji:
-
1kg łopatki wołowej
-
2 cebule
-
5 dużych ziemniaków
-
3 papryki
-
cukinia
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
3 duże pomidory
-
4 łyżki smalcu
-
2,5 łyżki papryki słodkiej mielonej
-
pół łyżki papryki ostrej mielonej
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
kostka rosołowa wołowa
Jak zrobić gulasz w kociołku z mięsem?
Pokrój w kostkę wszystkie warzywa, mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Kostkę rosołową rozpuść w szklance gorącej wody. W kociołku rozpuść smalec, dodaj posiekaną cebulę, papryki czerwone i smaż przez kilka minut, dodaj marchew, korzeń pietruszki i smaż jeszcze przez chwilę, następnie włóż pokrojone mięso, dopraw papryką słodką, ostrą i ponownie podsmażaj przez kilka minut.
Do kociołka wlej bulion i duś mięso przez 20 minut, wlej 1,5 l wody, dodaj cukinię, pomidory, ziemniaki, dokładnie wymieszaj, przestaw kociołek wyżej nad ogień, aby danie się nie spaliło i duś przez godzinę, żeby wszystkie warzywa i mięso było miękkie. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem.