Smakosze.pl Przepisy Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna
Fot. Shutterstock/ungvar

Hit nad hity, kiedyś ta zupa na rosole była zawsze w poniedziałek. Dzisiaj nikt jej nie zna

24 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Po niedzielnym obiedzie zostało ci sporo rosołu? Nie wylewaj go, tylko poznaj przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje, a ty przygotujesz zapomniane danie, którym kiedyś zajadali się wszyscy. Ta zupa po rosole szybko zyska zwolenników w twoim domu i będziesz gotować ją bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie danie chodzi.

Zapomniana zupa na rosole

Jeszcze do niedawna rosół pojawiał się w każdym polskim domu co tydzień. Zazwyczaj zupa zostawała także na drugi dzień, więc sprytne gospodynie przerabiały ją na inną. Czasami była to pomidorówka, a innym razem ryżanka. To właśnie na tę drugą poznasz przepis w dalszej części tekstu.

Dzisiaj ta zupa po rosole jest nieco zapomniana, ale ze względu na doskonały smak i właściwości rozgrzewające, warto przypomnieć, jak ją ugotować. W dodatku nic się nie zmarnuje, a domownicy będą nią zachwyceni. Przygotowanie jest bardzo łatwe, bo do rosołu wystarczy dodać tylko kilka składników.

marchew.jpg
Fot. Canva/Farknot Architect
Nie wkładaj skórek po mandarynkach do śmieci. Są cenne niczym złoto

Z czego składa się zupa na rosole?

Ryżanka jest także doskonałą zupą ze względu na niski koszt przygotowania. Wystarczy, że masz rosół, ryż i kilka warzyw. Możesz wykorzystać te użyte do przygotowania tradycyjnej polskiej zupy lub dodać świeże. Potrzebnych produktów nie ma wiele, o czym przekonasz się, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 2 l rosołu
  • 150 g ryżu
  • 2 marchewki (z rosołu lub świeże)
  • 1 por
  • kilka ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • masło
  • pieprz
  • sól

Ryżanka – przepis

Przygotowanie ryżanki rozpocznij od ugotowania we wrzątku ryzy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rosół przelej do dużego garnka i gotuj go na średnim ogniu. Dodaj umyte i pokrojone w plastry marchewki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i również wsyp do zupy.

Całość gotuj, do momentu zmięknięcia warzyw. W tym czasie rozgrzej mało na patelni i zeszklij na nim drobno posiekanego pora. Dodaj go wraz z ryżem do zupy. W razie potrzeby dopraw całość pieprzem i solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Ryżankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także zaskakujący przepis siostry Anastazji na surówkę oraz wypróbuj przepis na obiadową zapiekankę .

ryżanka.jpg
Fot. Canva/paulbinet
Wlej do placków ziemniaczanych. Nie będą piły tłuszczu z patelni
Kupiła pierniki w Lidlu, otworzyła, czegoś takiego się nie spodziewała. „Czy Biedronka wie”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy