Weź makaron i mięso mielone. Taka zapiekanka to idealny obiad nawet na 2 dni
Oto prosty przepis na zapiekankę makaronową. Wygląda ona odświętnie, choć świetnie nadaje się na szybki obiad. A nawet dwa obiady – zapiekanka to w końcu doskonały produkt do odgrzewania, nawet w mikrofalówce.
Zapiekanka na obiad
Zapiekanka na bazie makaronu to obiad wyraźnie inspirowany oryginalną włoską lazanią. Choć mieszkańcy Południa mają do niej specjalny makaron w płatach, my możemy użyć właściwie dowolnej odmiany. Dzięki temu uzyskujemy prosty, domowy obiad, łatwy do przygotowania, przechowywania i odgrzewania.
W naszym przepisie proponujemy najprostsze składniki: mięso, warzywa, ser i, oczywiście, makaron. Pamiętajmy jednak, że taka zapiekanka to doskonały pomysł na regularny przegląd lodówki pod kątem starzejących się produktów.
W Dino dziś powariowali. Mleko za darmo, cukier za bezcenDomowa lazania
Zapiekankę makaronową najlepiej po lekkim przestudzeniu zapakować od razu w mniejszych porcjach na lunch do pracy lub obiad na kolejny dzień. Świetnie znosi ona odgrzewanie w mikrofalówce – najważniejsze, by nie była obeschnięta. Dlatego przed odstawieniem do lodówki pamiętajmy o przykryciu naczynia.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 300 g makaronu penne lub podobnego krótkiego
- 200 g startej mozzarelli
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski
- Masło klarowane do smażenia
Obiad z makaronu
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę lub pióra. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego i podduszamy cebulę, przyprawiając tymiankiem.
Kiedy warzywo zacznie się robić szkliste, dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia, przyprawiając pieprzem, solą i kminem rzymskim. Następnie dodajemy pomidory, przyprawiamy do smaku octem balsamicznym i gotujemy przez ok. 10 minut.
Makaron przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wylewamy nań sos pomidorowy z mięsem. Posypujemy obficie serem i jeszcze raz przyprawiamy pieprzem.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Makaron będzie gotowy, kiedy ser stanie się rumiany z wierzchu.
Wypróbuj też przepisy na sernik magiczny i obiad z pieczarek i cukinii.