Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź makaron i mięso mielone. Taka zapiekanka to idealny obiad nawet na 2 dni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.11.2024 13:05

Weź makaron i mięso mielone. Taka zapiekanka to idealny obiad nawet na 2 dni

zapiekanka w naczyniu
fot. Canva

Oto prosty przepis na zapiekankę makaronową. Wygląda ona odświętnie, choć świetnie nadaje się na szybki obiad. A nawet dwa obiady – zapiekanka to w końcu doskonały produkt do odgrzewania, nawet w mikrofalówce.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanka na bazie makaronu to obiad wyraźnie inspirowany oryginalną włoską lazanią. Choć mieszkańcy Południa mają do niej specjalny makaron w płatach, my możemy użyć właściwie dowolnej odmiany. Dzięki temu uzyskujemy prosty, domowy obiad, łatwy do przygotowania, przechowywania i odgrzewania.

W naszym przepisie proponujemy najprostsze składniki: mięso, warzywa, ser i, oczywiście, makaron. Pamiętajmy jednak, że taka zapiekanka to doskonały pomysł na regularny przegląd lodówki pod kątem starzejących się produktów.

zapiekanka w patelni

W Dino dziś powariowali. Mleko za darmo, cukier za bezcen

Domowa lazania

Zapiekankę makaronową najlepiej po lekkim przestudzeniu zapakować od razu w mniejszych porcjach na lunch do pracy lub obiad na kolejny dzień. Świetnie znosi ona odgrzewanie w mikrofalówce – najważniejsze, by nie była obeschnięta. Dlatego przed odstawieniem do lodówki pamiętajmy o przykryciu naczynia.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 300 g makaronu penne lub podobnego krótkiego
  • 200 g startej mozzarelli
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski
  • Masło klarowane do smażenia

Obiad z makaronu

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Cebulę kroimy w dość grubą kostkę lub pióra. Na patelni rozgrzewamy grudkę masła klarowanego i podduszamy cebulę, przyprawiając tymiankiem.

Kiedy warzywo zacznie się robić szkliste, dodajemy mięso mielone i smażymy do zarumienienia, przyprawiając pieprzem, solą i kminem rzymskim. Następnie dodajemy pomidory, przyprawiamy do smaku octem balsamicznym i gotujemy przez ok. 10 minut.

Makaron przenosimy do naczynia żaroodpornego. Wylewamy nań sos pomidorowy z mięsem. Posypujemy obficie serem i jeszcze raz przyprawiamy pieprzem.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40 minut. Makaron będzie gotowy, kiedy ser stanie się rumiany z wierzchu.

Wypróbuj też przepisy na sernik magiczny i obiad z pieczarek i cukinii.

zaipiekanka z pomidorami