Smakosze.pl Przepisy Hitowe śniadanie z jajek i tortilli. 100 razy lepsze od jajecznicy
Instagram/ gotuje_bo_lubie_fit

Hitowe śniadanie z jajek i tortilli. 100 razy lepsze od jajecznicy

16 maja 2023

Omlet z tortillą jest znakomitym pomysłem na sycące śniadanie. Ciepłe danie jest proste w przygotowaniu i smakuje o niebo lepiej niż klasyczna jajecznica. Musicie spróbować — jeszcze nie raz je zrobicie.

Przepis na wyborny omlet z tortillą

Pyszna wersja pszennego placka z dodatkiem jajek, świeżych warzyw i żółtego sera będzie idealna na szybkie i ciepłe śniadanie. Zrobienie smakołyku zajmuje zaledwie kilka chwil, a z pewnością skusi on niejednego głodomora.

Składniki:

  • 3 duże jaja
  • 1 tortilla pszenna, najlepiej pełnoziarnista
  • garść świeżego szpinaku
  • 2-3 plastry sera żółtego
  • 3-4 plastry ulubionej szynki (można pominąć)
  • pół świeżego pomidora
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Te placki są 100 razy lepsze i lżejsze od ziemniaczanych. Zrobisz je z uwielbianego warzywa

Jak zrobić pyszny omlet z tortillą?

Zaczynamy od roztrzepania jajek widelcem. Wlewamy je na patelnię z rozgrzanym olejem, a następnie układamy na nich gotową tortillę pszenną i delikatnie dociskamy.

Gdy już jajka się zetną, obracamy potrawę i na jednej z części kładziemy szpinak, pokrojonego w plastry pomidora, ser żółty oraz szynkę, jeśli jej używamy. Składamy na pół.

Podgrzewamy pod przykryciem przez kilka chwil, by ser zaczął się topić i połączył składniki. Zdejmujemy z patelni i tniemy na trójkąty.

Jak podać omlet z tortillą?

Ciepłe śniadaniowe danie będzie świetnie smakowało z dodatkową porcją warzyw np. w postaci salsy pomidorowego na ostro. Możecie też zaserwować je z prostym, domowym ketchupem lub sosem czosnkowym .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne omlety. Sprawdźcie jak przygotować japońską wersję jajecznego przysmaku . Być może skusi was też omlet w wersji roślinnej — zamiast jajek używamy mąki z ciecierzycy, a smak wzbogacamy pieczarkami.

Źródło: IG/gotuje_bo_lubie_fit

Kucharz pokazał jak zrobić mistrzowskiego tatara. 1 porada jest na wagę złota
Wzięła cytrynę i dodała 3 składniki. Efekt końcowy zwala z nóg
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy