Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te placki są 100 razy lepsze i lżejsze od ziemniaczanych. Zrobisz je z uwielbianego warzywa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.05.2023 13:10

Te placki są 100 razy lepsze i lżejsze od ziemniaczanych. Zrobisz je z uwielbianego warzywa

placki z marchewki
Canva

Placki są przysmakiem wielu osób. Jednak pojawia się pytanie, czy są one na pewno zdrowe? Przecież smaży się je na tłuszczu, a to oznacza, że mają sporo kalorii. Wypróbuj przepis na placki z marchewką. Na pewno przypadną ci do gustu i będą lżejsze od placków ziemniaczanych.

Placki z marchewką- lekkie i zdrowe

Kto nie lubi placków? Chyba nie wiele jest takich osób. Jednak częste jedzenie tego dania wiąże się z pytaniem, czy nie są one zbyt tłuste i ciężkie? Placki ziemniaczane mogą być takie. Jednak my proponujemy. Coś zupełnie innego i równie pysznego. Pieczone placki z marchewki będą wam smakować. 

Placki z marchewki są zdrowe i lekkie. To doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za ciężkimi i tłustymi daniami. Te placki nie są smażone, a pieczone, co sprawia, że już na start mają o wiele mniej kalorii niż np. placki smażone na patelni z tłuszczem. Lekkie placki z marchewki skradną serca osób, które dbają o linię i chcą jeść zdrowo.

Pokrój na grube kawałki i wyłóż na patelnię. Zwykła zasmażana kapusta może się schować

Jak przygotować placki z marchewki?

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka chrzanu
  • łyżeczka kuminu
  • garść rzeżuchy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Wszystkie składniki należy wymieszać w słoiku i energicznie nim potrząsnąć, żeby połączyć składniki. Marchewkę i seler naciowy zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dodaj do nich jajka, chrzan i rzeżuchę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

 Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z masy, która powstała formuj placki i układaj na blasze. Piecz 30 minut z obu stron. Następne 30 minut piecz w termoobiegu. Podawaj z sosem jogurtowym i szczypiorkiem. 

Placki z marchewki na wiosenny obiad

Te placki doskonale sprawdzą się jako proste i szybkie w przygotowaniu danie na wiosenny obiad. Mogą być też propozycją na kolację. Zdrowe i niskokaloryczne danie polubią osoby dorosłe i dzieci. Chrupiące placki nie są tłuste i ciężkie, w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych.

Marchewka i seler naciowy, które są podstawą tego wiosennego i lekkiego dania, pełne są witamin. Marchewka dostarcza nam witaminy A, C i witaminy z grupy B. Pełna jest potasu, wapnia, sodu, żelaza i kwasu foliowego. Warzywo to doskonale wpływa na pracę układu trawiennego. Natomiast seler naciowy jest bogaty w przeciwutleniacze i elektrolity. Pomaga w nawodnieniu i utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na placki autorstwa Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, w jaki sposób przygotować placki z kapustą. 

placki marchewka
Źródło: mniammniam.com