Te placki są 100 razy lepsze i lżejsze od ziemniaczanych. Zrobisz je z uwielbianego warzywa
Placki są przysmakiem wielu osób. Jednak pojawia się pytanie, czy są one na pewno zdrowe? Przecież smaży się je na tłuszczu, a to oznacza, że mają sporo kalorii. Wypróbuj przepis na placki z marchewką. Na pewno przypadną ci do gustu i będą lżejsze od placków ziemniaczanych.
Placki z marchewką- lekkie i zdrowe
Kto nie lubi placków? Chyba nie wiele jest takich osób. Jednak częste jedzenie tego dania wiąże się z pytaniem, czy nie są one zbyt tłuste i ciężkie? Placki ziemniaczane mogą być takie. Jednak my proponujemy. Coś zupełnie innego i równie pysznego. Pieczone placki z marchewki będą wam smakować.
Placki z marchewki są zdrowe i lekkie. To doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za ciężkimi i tłustymi daniami. Te placki nie są smażone, a pieczone, co sprawia, że już na start mają o wiele mniej kalorii niż np. placki smażone na patelni z tłuszczem. Lekkie placki z marchewki skradną serca osób, które dbają o linię i chcą jeść zdrowo.
Pokrój na grube kawałki i wyłóż na patelnię. Zwykła zasmażana kapusta może się schowaćJak przygotować placki z marchewki?
Składniki:
- 3 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 jajka
- łyżeczka chrzanu
- łyżeczka kuminu
- garść rzeżuchy
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki należy wymieszać w słoiku i energicznie nim potrząsnąć, żeby połączyć składniki. Marchewkę i seler naciowy zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Dodaj do nich jajka, chrzan i rzeżuchę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z masy, która powstała formuj placki i układaj na blasze. Piecz 30 minut z obu stron. Następne 30 minut piecz w termoobiegu. Podawaj z sosem jogurtowym i szczypiorkiem.
Placki z marchewki na wiosenny obiad
Te placki doskonale sprawdzą się jako proste i szybkie w przygotowaniu danie na wiosenny obiad. Mogą być też propozycją na kolację. Zdrowe i niskokaloryczne danie polubią osoby dorosłe i dzieci. Chrupiące placki nie są tłuste i ciężkie, w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych.
Marchewka i seler naciowy, które są podstawą tego wiosennego i lekkiego dania, pełne są witamin. Marchewka dostarcza nam witaminy A, C i witaminy z grupy B. Pełna jest potasu, wapnia, sodu, żelaza i kwasu foliowego. Warzywo to doskonale wpływa na pracę układu trawiennego. Natomiast seler naciowy jest bogaty w przeciwutleniacze i elektrolity. Pomaga w nawodnieniu i utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na placki autorstwa Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, w jaki sposób przygotować placki z kapustą.