Hitowe ziemniaki z piekarnika. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Wystarczy wymieszać ziemniaki z prostą marynatą, by upiec najlepszy możliwy dodatek do obiadu. Jednak cała sztuka jest w procesie. Jak zrobić, by ziemniaki były doskonale miękkie w środku, a złociste i chrupiące z zewnątrz?
Pieczone ziemniaki
Pieczenie ziemniaków w piekarniku to jeden z najlepszych sposobów na podanie ich. Są dzięki temu pełne wartości odżywczych, których nie wylewamy razem z wodą z gotowania. Są też nietłuste w porównaniu do tego, co uzyskujemy smażąc frytki. A przy tym wyraziste w smaku i po prostu pyszne.
Żeby uzyskać ziemniaki idealne, po pierwsze wybierzmy właściwą odmianę . W dyskontach produkty są już opisane informacją o odpowiednim zastosowaniu. Nie sięgajmy więc po mączyste kartofle do klusek ani sałatkowe, które są zbyt wilgotne. Reszta jest kwestią odpowiedniego obgotowania ziemniaków i ich przyprawienia.
Ziemniaki w ziołach z piekarnika
Jedną ze sztuczek pomagających dobrze obgotować ziemniaki jest dodanie odrobiny octu do wody podczas gotowania. W ten sposób pektyna na powierzchni ziemniaków zetnie się, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskamy równą, chrupiącą skórkę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 60 ml oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
- Przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek
- Sól, pieprz
Marynata z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę lub w ćwiartki – w kawałki o równej wielkości . Zalewamy zimną, osoloną wodą z dodatkiem łyżki octu. Gotujemy przez 10-15 minut – zależnie od wielkości.
Ziemniaki odcedzamy i odparowujemy, a następnie przekładamy do miski do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy marynatę .
Do małego słoiczka wlewamy oliwę. 1-2 ząbki czosnku wyciskamy do środka, dodajemy po ½ łyżeczki przypraw , sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i wstrząsamy energicznie. Marynatę wylewamy na ziemniaki i dokładnie mieszamy, by pokryły się ziołową oliwą.
Pozostały czosnek miażdżymy płazem noża i (nie zdejmując łupinek) dodajemy do ziemniaków. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez 20 minut, a następnie, kolejne 20, bez pokrywki , aż staną się z wierzchu chrupkie i złociste.
Wypróbuj też przepisy na pączki Strzelczyka i niezwykły wiejski rosół .