Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek
Ciasto drożdżowe jest jednym z tradycyjnych, polskich wypieków. Przygotowane z prostych składników, doskonale słodkie, wyrośnięte może być przygotowane z rodzynkami lub sezonowymi owocami, np. śliwkami. Wykorzystaj więc świeże, wyjątkowo smaczne węgierki i przygotuj ciasto drożdżowe, które podbije serca wszystkich gości.
Ciasto drożdżowe, mimo, iż wyrobione z podstawowych, domowych składników, jest ciastem dość wymagającym. Drożdże muszą mieć optymalną temperaturę do wzrostu, dlatego też tak ważne jest dodanie do nich ciepłego, nie gorącego mleka.
W sezonie śliwki węgierki są wyjątkowo duże, słodkie i soczyste. W połączeniu z ciastem drożdżowym i słodką kruszonką sprawią, że placek zniknie jeszcze tego samego dnia. Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno do codziennej kawy, jak i większego spotkania z rodziną.
Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek
Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:
-
50 g drożdży
-
200 ml mleka
-
3 jajka
-
3 żółtka
-
500 g mąki pszennej
-
100 g masła
-
350 g słodkich śliwek węgierek
Składniki na kruszonkę:
-
100 g mąki pszennej
-
60 g zimnego masła
-
4 łyżki cukru pudru
Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek?
Na początku przygotuj drożdże, aby zwiększyły swoją objętość i były bazą do ciasta. Do plastikowej miski włóż pokruszone drożdże, zalej ciepłym mlekiem i odstaw w ciepłe, suche miejsce na około 25-30 minut. Pamiętaj, że mleko nie może gorące, ponieważ zabije drożdże i sprawi, że ciasto nie urośnie.
Rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia. Jajka i dodatkowe 3 żółtka ubij z cukrem na gładką masę, następnie przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej delikatne wgłębienie, do którego wlej wyrośnięte drożdże. Ugniataj ciasto łyżką lub za pomocą dłoni, dolewając delikatnie masę jajeczną i przestudzone masło. Wyrabiaj, aż powstanie jednolita masa, następnie odstaw miskę w ciepłe i suche miejsce i przykryj ściereczką na około 1,5 godziny. Śliwki umyj, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj kruszonkę: mąkę rozcieraj z zimnym masłem i cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Zrób z niego kulkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.
Tortownicę wysmaruj dokładnie masłem lub margaryną, spód dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, poukładaj śliwki i pokrusz na nie ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnia na opcję grzania góra-dół i piecz przez 35 minut.
Smacznego.