Idealny biszkopt zrobisz nawet bez piekarnika. Jest puszysty i zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki
Biszkopt można przygotować nawet bez piekarnika. Potrzebna będzie odrobina sprytu, ale lista składników nie jest długa. Wychodzi tak lekki, jak nigdy wcześniej.
Biszkopt pieczony w prodiżu posmakuje każdemu
Do przygotowania delikatnego niczym chmurka biszkoptu użyjemy zaledwie trzech składników — mieszanki mąki i proszku do pieczenia, jaj oraz cukru. Przyda nam się też sprawny prodiż oraz tortownica i kratka o średnicach pozwalających na umieszczenie ich w urządzeniu.
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lista składników na biszkopt nie jest długa, a wykonanie przebiega dość sprawnie. Szczegółową instrukcję wraz ze wskazówkami znajdziecie w dalszej części artykułu. Efekt zachwyci nawet tradycjonalistów.
Jak zrobić biszkopt bez piekarnika? Przepis jest prosty
Zaczynam od dwukrotnego przesiania mąki i proszku do pieczenia przez sito o drobnym splocie. W osobnej misce umieszczam białko z jajek i ubijam je na sztywno.
Teraz stopniowo wmiksowuję cukier. Gdy słodzik całkowicie się rozpuści, porcjami dodaję żółtka i sprawnie łączę z pozostałymi składnikami. Na koniec partiami wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gładką masę przelewam do tortownicy o spodzie wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładam ją do rozgrzanego prodiża, ustawiając na kratce. Wyjmuję po około 35-40 minutach.
Jak podać biszkopt?
Smakołyk po ostudzeniu można zaserwować z bita śmietaną i świeżymi owocami. Może też stanowić bazę do domowego tortu np. o smaku Raffaello . Wtedy warto go dodatkowo nasączyć sokiem, alkoholem lub herbatą.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite ciasta bez pieczenia. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić efektownego galaretkowca na mleku . Być może skusi was też prosta szarlotka na herbatnikach .