Smakosze.pl Przepisy Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
canva/Arx0nt

Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado

20 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was idealny dodatek do obiadu. Jest nim przepyszna surówka z ogórka i awokado. Robi się ją szybko i prosto, bo warzywa wystarczy posiekać i wymieszać z sosem. Jesteśmy przekonani, że proponowane, niebanalne połączenie składników zachwyci was smakiem.

Surówkę podaje się do obiadu, ale można ją też zjeść na przekąskę. Jest niskokaloryczna, bo składa się z warzyw, ale też bardzo odżywcza, ponieważ dostarcza witamin, soli mineralnych i innych, cennych składników. Dlatego zawsze pamiętajcie o surówce do obiadu.

Naszą propozycją na dziś jest surówka z ogórka i awokado. To połączenie nie jest zbyt popularne, ale zapewniamy was, że niezwykle smaczne. Aksamitne awokado doskonale bowiem dopełnia smak orzeźwiającego ogórka. W połączeniu z sosem zielona surówka smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Surówka z ogórka i awokado

Składniki:

  • 4 większe ogórki gruntowe lub 3 ogórki sałatkowe

  • 1 awokado

  • kilka liści sałaty lodowej

  • kilka liści sałaty karbowanej lub rukoli

  • szczypiorek

  • koperek

  • 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z ogórka i awokado

Ogórki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w półplasterki. Jeśli mają grubszą skórkę, możesz je obrać.

Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do ogórka. Dorzuć też opłukaną i osuszoną sałatę. Większe liście porwij na kawałki.

Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, dodaj do surówki. Oprósz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Kefir połącz z majonezem. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu, wymieszaj. Sosem polej surówkę, wymieszaj, od razu podawaj.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z młodej kapusty , a także na surówkę z cukinii .

awokado
canva/luknaja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy