Smakosze.pl
surówka z młodej kapusty

canva/YelenaYemchuk

Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.

Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

CZYTAJ DALEJ

A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1/2 małej główki młodej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1/2 pęczka koperku

na sos:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie surówki z młodej kapusty

Kapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do kapusty.

Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do poszatkowanych warzyw, wymieszaj.

Do słoiczka wlej olej i sok z cytryny. Dodaj też cukier, trochę soli i pieprzu. Zakręć, energicznie wstrząśnij, by składniki dobrze się połączyły. Sosem polej surówkę, wymieszaj.

Wskazówka:

Zamiast szczypiorku do surówki możesz dodać posiekaną cebulkę dymkę lub cebulę.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków, a także na surówkę z cukinii.

kapusta

canva/ires007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >