Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.08.2022 22:38

Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań

surówka z młodej kapusty
canva/YelenaYemchuk

Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.

Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.

A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1/2 małej główki młodej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • 1/2 pęczka koperku

na sos:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie surówki z młodej kapusty

Kapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do kapusty.

Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Zieleninę dodaj do poszatkowanych warzyw, wymieszaj.

Do słoiczka wlej olej i sok z cytryny. Dodaj też cukier, trochę soli i pieprzu. Zakręć, energicznie wstrząśnij, by składniki dobrze się połączyły. Sosem polej surówkę, wymieszaj.

Wskazówka:

Zamiast szczypiorku do surówki możesz dodać posiekaną cebulkę dymkę lub cebulę. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków, a także na surówkę z cukinii.

kapusta
canva/ires007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: