Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Jacek Wójcik z "Królowych życia" zjadł piri piri. Źle się to skończyło
fot. facebook.com/superpolsatofficial

Jacek Wójcik z "Królowych życia" zjadł piri piri. Źle się to skończyło

4 stycznia 2024

Jedzenie papryczek niewiadomego pochodzenia może mieć opłakane konsekwencje. Przekonał się o tym Jacek Wójcik, jeden z bohaterów reality show „Królowe życia”.

Wójcik w „Królowych życia”

„Królowe życia” to popularny show Polsatu. W programie śledzimy losy Dagmary Kaźmierskiej, osoby o niespotykanie barwnym życiu. Wśród osób, które jej w tym życiu towarzyszą, znajduje się Jacek Wójcik.

W jednym z ostatnich odcinków Wójcika spotkała niespotykana przygoda. Prawdopodobnie skończy się ona nauczką, którą zapamięta do końca życia. Chodzi o jeden produkt, który zjadł – a wyraźnie nie powinien był.

Spróbowałam nowego obiadu z Żabki. Ta zupa to najlepsze rozwiązanie dla zabieganych

Jacek Wójcik je piri-piri

W jednym z ostatnich odcinków widzimy, jak Kaźmierska ze swoim synem Conanem i w towarzystwie Jacka robi zakupy na bazarze. Do degustacji dostaje niepozornie wyglądającą czerwoną papryczkę i razem z synem proponują Wójcikowi, by ją zjadł.

Ten bierze do ust jedną z podetkniętych mu papryczek i rzeczywiście zjada w całości. Z początku nie wydaje się tym przejęty, ale po chwili zaczyna dosłownie się miotać. Okazało się, że zjadł właśnie nie zwykłą chili, jak podejrzewał, tylko piri-piri.

Ta niewielka czerwona ostra papryka jest o wiele bardziej paląca od zwykłej chili. Ta ostatnia typowo może mieć ok. 5-20 tys. jednostek na tzw. skali Scoville'a, która mierzy ostrość papryki. Tymczasem piri-piri ostrością sięga 125 tysięcy.

Czym ugasić palenie papryki

Ja chyba popaliłem kubki smakowe, bo krew, krew – skarży się Wójcik.

Nie pomagają zapewnienia Dagmary, że wypluł ślinę na czerwoną kostkę brukową, bo wciąż wierzy, że krwawi. Wszystko to następuje po tym, jak nieopanowany zaczął biegać po placu. Poprosił też o wodę, którą płukał usta.

To był błąd. Kapsaicyna, związek chemiczny odpowiedzialny za pikantność papryki, nie rozpuszcza się łatwo w wodzie. Oznacza to, że trudno złagodzić fizyczny ból, jaki wywołuje. Do tego używać należy produktów mlecznych (mleko, jogurt) lub alkoholu.

Wiedziałaś o tym, że ja się nie znam na takich rzeczach, dlatego mi podałaś – skarżył się Jacek Dagmarze.

Wygląda na to, że właśnie poznał nowy rodzaj papryki. My tymczasem możemy wypróbować świetny przepis na pikantny sos z papryki .

Jacek Wójcik
fot. facebook.com/superpolsatofficial
Weź jajko, rozbij na talerzu i nakłuj żółtko w ten sposób. Po chwili nie uwierzysz własnym oczom
Nigdy nie kupuj takiego miodu, może pochodzić z Chin i być skażony. Poznasz go po tym detalu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy