Jak zrobić pikantny sos paprykowy? Wspaniale podniesie smak mięs i wędlin
Jeśli lubisz ostre smaki, na pewno rozsmakujesz się w naszym pikantnym sosie paprykowym. Przygotowany ze słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem papryczki chili, jest idealnym, uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Z pikantnym paprykowym sosem pod ręką możesz zapomnieć o istnieniu ketchupu.
Sos paprykowy smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz użyć go jako dodatku do makaronu, mięsa, smarować nim kanapki czy nawet wykorzystać jako dip. Warto przygotować większą porcję, gdyż sos znika ze słoika w mgnieniu oka.
Przepis na uniwersalny sos paprykowy
Składniki:
5 czerwonych słodkich papryk
1 czerwona papryczka chili (jeśli chcesz, by sos był bardziej pikantny, możesz zwiększyć jej ilość)
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka soli
1 puszka krojonych pomidorów
1 główka czosnku
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 szklanki octu
Jak zrobić prosty, domowy sos paprykowy?
W małym garnuszku rozgrzej łyżkę oleju. Pomidory do sosu paprykowego podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, a następnie duś je na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieją. Zblenduj je lub jeśli nie posiadasz blendera, porozgniataj gorące jeszcze pomidory za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Oba rodzaje papryki do sosu umyj i oczyść z pestek. Pokrój je w drobna kosteczkę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż warzywa na sos paprykowy do garnka. Do papryki dodaj sól, cukier oraz olej. Gotuj sos paprykowy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Po tym czasie dołóż do garnka przygotowane wcześniej pomidory, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy oraz ocet. Całość gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
Po ok. 30 minutach sos paprykowy powinien zgęstnieć. Jeśli chcesz, możesz go zblendować. Gorący sos przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków, po uprzednim usunięciu z niego ziela angielskiego i liści laurowych. Słoiki pasteryzuj 15 minut w garnku wyłożonym czystą ściereczką. Teraz możesz cieszyć się tym pysznym przetworem, kiedy tylko chcesz.
Z zimowych słoików polecamy ten pyszny sos pomidorowy. Równie wyśmienicie smakuje sos z dodatkiem cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama