Jak błyskawicznie i bezpiecznie rozmrozić mięso?
Chcesz szybko przygotować obiad, a mięso jeszcze w zamrażarce? Poznaj najlepsze sposoby na rozmrażanie mięsa. Stosując je rozmrozisz polędwiczkę czy udka szybko, bezpiecznie i bez strat dla smaku.
Jeśli już wieczorem masz zaplanowane co przyrządzisz na jutrzejszy obiad wystarczy, że kawałek zamrożonego mięsa umieścisz na talerzu i wstawisz na dolną półkę lodówki. Do rana, a tym bardziej do południa mięso spokojnie rozmarznie.
Gorzej, jeśli na rozmrożenie mięsa masz nie więcej niż godzinę albo kilka minut. Tu z pomocą przychodzą dwa niezawodne i sprawdzone sposoby. Stosując je rozmrozisz mięso szybko, nie narażając siebie i najbliższych na ewentualne zatrucie pokarmowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak błyskawicznie i bezpiecznie rozmrozić mięso?
W większości domów z pewnością znajduje się kuchenka mikrofalowa. Pamiętaj, że możesz ją wykorzystać nie tylko do podgrzewania potraw, ale też do rozmrażania żywności. Zwłaszcza jeśli kuchenka ma funkcję rozmrażania (defrost).
Wtedy z zamrożonego kawałka mięsa usuń folię i styropianową tackę i umieść mięso na talerzu. Nastaw kuchenkę na funkcję rozmrażania i czekaj, aż zakończy się ten proces. Aby rozmrażanie przebiegało równomiernie mniej więcej w połowie obróć mięso.
Jeśli nie masz programatora dopasowującego czas rozmrażania do wielkości kawałka mięsa rozmrażaj je etapowo, tzn. nastawiając kuchenkę kilka razy np. na 2-minutowe rozmrażanie. Oczywiście im większy kawałek zamrożonego mięsa, tym więcej czasu potrzeba by go rozmrozić.
Mniejsze, cieńsze kawałki możesz pozostawić w mikrofali nie do końca rozmrożone. Po kilkunastu minutach mięso będzie już miękkie, a ty unikniesz jego ewentualnego przegrzania.
Niezawodna woda
Innym, dobrym, lecz może nieco wolniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest miska z wodą. Ale uwaga — przed włożeniem mięsa do wody szczelnie zapakuj je w foliowy woreczek (przeznaczony do kontaktu z żywnością). Folia zapobiegnie bezpośredniemu kontaktowi wody z mięsem, co uchroni przed wymywaniem z mięsa wartościowych składników.
I jeszcze jedna ważna sprawa — nigdy nie używaj gorącej wody. Woda może być co najwyżej letnia, a najlepiej zimna. Nawet w zimnej wodzie mięso dość szybko będzie się rozmrażało na skutek dużej różnicy temperatury. Nie nastąpi natomiast przegrzanie mięsa, a co ważniejsze na powierzchni mięsa nie rozwinie się szkodliwa mikroflora.
Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: fajnyogrod, poradyinteria