Smakosze.pl Porady Jak mrozić maliny, żeby się nie sklejały? Sposób jest banalnie prosty
Fot. Canva/Alesikka

Jak mrozić maliny, żeby się nie sklejały? Sposób jest banalnie prosty

17 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na maliny trwa już na dobre. A to doskonały powód, aby poznać metodę mrożenia, dzięki której owoce się nie posklejają. Patent jest bardzo prosty, a co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie zamrozisz malin w inny sposób.

Najlepszy sposób na zachowanie smaku owoców

Mrożenie to jedna z najlepszych metod na zachowanie świeżości żywności. I nie dotyczy to tylko mięs, czy pieczywa, ale także owoców. Obecnie w pełni trwa sezon na maliny, który rozpoczął się w maju. Ich ceny osiągnęły już przyzwoitą wysokość, więc dobrze byłoby zachować ich słodki, lekko kwaśny smak na zimę . Można zrobić to, właśnie poprzez wspomniane już mrożenie.

Niestety istnieje z tym spory problem. Wielu mrozi maliny w pudełkach lub - co gorsza - w torebkach, wtedy ulegają one zmiażdżeniu i sklejeniu. Skutkuje to tym, że maliny po rozmrożeniu nie przypominają swoim kształtem i konsystencją owoców przed zamrożeniem.

świeże maliny.jpg
Fot. Canva/Nuture
30 zł za gofra. W głowie się nie mieści. Takie są już ceny nad polskim morzem

Jak mrozić maliny?

Zacznij od przebrania owoców. Weź tylko te, które nie budzą podejrzeń – żadnej pleśni, podejrzenia robaków itd. Następnie umyj je i osusz. Aby maliny nie ucierpiały podczas mrożenia, ułóż je w odstępach  na plastikowej tacce i umieść w zamrażalniku.

Dopiero po kilku godzinach, kiedy owoce skrzepną, przełóż je do woreczków. Szczelnie zamknij i schowaj w zamrażalniku. Wstępne mrożenie zachowa owoce w idealnym stanie . Dlatego zawsze stosuj tę metodę, a będziesz cieszyć się idealnymi owocami do zimowych deserów.

Można dodać cukier

Maliny na zimę można przygotować także innym sposobem. Wystarczy duży słoik zapełnić malinami do połowy i wsypać do niego dwie łyżki cukru. Całość mocno wstrząśnij, aby składniki się ze sobą połączyły. Do powstałego soku wsyp tyle malin, aby w całości zapełnić naczynie. Pamiętaj jednak, że owoce podczas mrożenia zwiększą swoją objętość, więc zostaw im odrobinę miejsca. Słoik zamknij i umieść w zamrażalniku. Na zimowe wieczory w sam raz. Sprawdź, jak Kuroń przygotowuje chłodnik oraz dowiedz się, dlaczego kobieta ostrzega przed malinami z Lidla .

deser z malin.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Biedronka nie ma poczucia humoru. Zmusza znanego twórcę do usunięcia śmiesznego mema
Moja babcia co niedzielę robi schabowe po lubelsku. Drobny szczegół sprawia, że są lepsze od tradycyjnych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy