Smakosze.pl Produkty Jak odróżnić kanię od muchomora? Te szczegóły są wręcz kluczowe
canva/holbinski

Jak odróżnić kanię od muchomora? Te szczegóły są wręcz kluczowe

28 sierpnia 2023

Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.

Kania bywa podobna do muchomora

Czubajka kania cieszy się ogromną popularnością wśród grzybiarzy. Jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku. Przyrządzanie też nie jest skomplikowane.

Trudność stanowić może jedynie stanowić rozpoznanie grzyba. Kania niestety przypomina trującego muchomora sromotnikowego. W dalszej części materiału podpowiemy jak z sukcesem zebrać ten smakowity kąsek.

Kania może przypominać muchomora.jpg
canva/holbinski
Dino przebiło dziś wszystkich. Ceny napojów niemal jak za dawnych lat

Jak odróżnić kanię od muchomora? Szczegóły są istotne

Główną cechą charakterystyczną kani jest rozłożysty, przypominający latawiec kapelusz. Młode okazy jednak są bardziej kuliste, przez co łatwo pomylić je z muchomorem. W błąd może też wprowadzić obecność pierścienia na trzonie. Tylko u kani będzie można swobodnie go przesunąć.

Czym zatem kierować się, by zebrać bezpieczne okazy? Na pewno pomocne będzie przyjrzenie się powierzchni kapelusza. Kania ma na nim łuski oraz twardy czubek. Zwykle też znajdziemy ją raczej na pobrzeżach lasu, w parku czy na łące. Muchomory będą pojawiały się w pobliżu drzew liściastych.

Jak podawać kanie?

Czubajkę kanię, podobnie jak wiele innych grzybów leśnych, trzeba poddać obróbce termicznej przed spożyciem. Częstym i dobrym wyborem jest zrobienie z niej kotletów . Kapelusze są duże, więc zadanie nie jest skomplikowane.

Trzonki grzyba niestety są dość włókniste, co sprawia, że nie da się z nich przyrządzić smacznego posiłku. Mniejsze okazy można pokroić i dodać do zupy grzybowej czy roślinnych flaczków . Będą równie smaczne co tradycyjne .

Kotlety z kani są pyszne.jpg
canva/lengel76

Źródło: doz, haps

Zapomnij o szronie i lodzie w lodówce. Wystarczy znać 1 sztuczkę. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam
Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy