Smakosze.pl
Kaszanka

canva/LarisaBlinova, Getty Images Pro

Jak przyrządzić kaszankę?

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kaszanka jest produktem wywołującym sporo kontrowersji. Niektórzy bowiem uwielbiają jej smak, a inni krzywią się z niesmakiem na samą myśl. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować ją w najlepszy sposób, zdradzamy prosty przepis niżej.

Kaszanka towarzyszy nad od wieków - dawniej wykorzystywanie podrobów nie było tak mało popularne jak dzisiaj. Dla tych, co chcą wrócić do pysznego smaku z dzieciństwa, zachęcamy do spróbowania.

Kaszanka odrzuca głównie z powodu wykorzystania krwi i podrobów w czasie jej produkcji. Wędlina ta nie ma jednak żadnego nieprzyjemnego posmaku i w żadnym wypadku nie przypomina w smaku wątróbki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie przygotowanie kaszanki

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 2 kaszanki

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • masło

Zacznij od obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Wrzuć ją na patelnie z roztopionym masłem i smaż, aż do zeszklenia i delikatnego skarmelizowania. Natnij kaszankę w kilku miejscach.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Dodaj kiełbaskę na patelnie i smaż przez 8-10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dopraw całość majerankiem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Gdy cebulka będzie skarmelizowana, przenieś kaszankę oraz cebulę na talerz. Podawaj ze świeżą kajzerką posmarowaną masłem, musztardą i świeżo zaparzoną herbatą. Smacznego.

Kaszanka

Źródło: stockfotocz, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >