Jak upiec indyka, by nie był suchy?
Indyk jest doskonałym źródłem białka dla ludzi, którzy nie chcą spożywać dużej ilości tłuszczu. Mięso z indyka ma jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu niż kurczak, dlatego świetnie sprawdza się dla tych, którzy chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Niestety, z tego samego powodu dobre upieczenie indyka sprawia niektórym problemy. Tłuszcz odpowiada za soczystość, więc w celu jej uzyskania, trzeba odpowiednio spreparować ptaka przed pieczeniem. Poniżej dokładnie wyjaśniamy jak krok po kroku upiec idealnego indyka.
Marynata to podstawa soczystego mięsa
Przed rozpoczęciem faszerowania indyka czy rozgrzewania piekarnika, należy przygotować odpowiednią marynatę. Jej składniki są proste, ponieważ składa się jedynie z soli i wody. Na 1 litr płynu należy wsypać 1,5 łyżki soli morskiej. Ilość zalewy dostosowuje się do wagi indyka - ważne, aby był w niej całkowicie zanurzony.
Po włożeniu mięsa do zalewy, dociśnij go talerzem, na który warto położyć jakiś ciężar. Następnie przełóż naczynie do lodówki i marynuj mięso minimalnie całą noc, jednak najlepszy rezultat osiąga się po 24 godzinach. Po marynowaniu wyjmij indyka z płynu i dokładnie go osusz.
Przyprawianie mięsa
Nie ma potrzeby zbędnego komplikowania - wystarczy bowiem czosnek, masło, natka pietruszki oraz pieprz. Na małego indyka przygotowuje się mieszankę z połowy główki czosnku, 150 gramów masła, pół pęczka pietruszki i pół łyżki mielonego pieprzu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.
Gdy masło z resztą składników połączą się, natrzyj nimi mięso na zewnątrz i wewnątrz. Teraz znowu konieczne jest czekanie, ponieważ tak posmarowane mięso musi marynować się przez 16 godzin w lodówce, lub innym bardzo chłodnym miejscu.
Źródło: kajakiki, Getty Images Signature
Jak piec indyka?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że odpowiednie ułożenie ptaka wewnątrz piekarnika jest bardzo istotne. Udka powinny być skierowane do tylnej ściany piekarnika, gdyż nie zaszkodzi im wyższa temperatura - piersi znacznie łatwiej wypiec zbyt mocno, przez co stają się suche.
Jeśli indyk waży mniej niż 3,5 kilograma, należy piec go przez 45 minut na każdy kilogram jego wagi. Sztuki ważące więcej niż 3,5 kg trzeba piec 35 minut na każdy kilogram. Temperatura, jaka powinna panować w piekarniku, wynosi około 220 stopni. Po upieczeniu pozostaw mięso wewnątrz urządzenia, aby odpoczęło i soki równomiernie się rozprowadziły w jego wnętrzu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dwiepolowkijablka.pl