Smakosze.pl Porady Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?
canva/Lilechka75

Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?

20 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa ogórkowa powinna zawierać kiszone ogórki, ziemniaki i powinna być kwaśna. Jeśli jednak jest już na tyle kwaśna, że wykrzywia, to warto coś z nią zrobić. Zobacz jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową.

Zupę ogórkową gotuje się na wywarze mięsno-warzywnym. To on wpływa na pożywność tej zupy, podobnie jak dodane do niej ziemniaki. Jednak o smaku zupy ogórkowej przesądzają starte, kiszone ogórki. I to od ich stopnia ukiszenia zależy smak ogórkowej. Jeśli są zbyt kwaśne i dodamy ich za dużo, zupa może być nieprzyjemnie kwaśna. Na szczęście mamy na to sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak uratować zbyt kwaśną zupę ogórkową?

Jeśli okaże się, że zupa ogórkowa jest zbyt kwaśna, zawsze możesz do niej dodać trochę więcej wody. Po rozcieńczeniu, co prawda, nie będzie miała już tak pełnego smaku, ale będzie łatwiej zjadliwa.

Do zupy ogórkowej możesz też wrzucić 1-2 ziemniaki więcej. Nie musisz ich nawet kroić w kostkę, tylko przekroić na pół i po kilkunastu minutach gotowania wyjąć je z wywaru. Powinny wchłonąć nadmiar kwasu.

Kwaśny smak pomoże też zneutralizować śmietana, a jeszcze lepiej śmietanka. Zupę zapraw więc mąką rozprowadzoną ze śmietanką. Stanie się mniej kwaśna i zyska aksamitną konsystencję.

Tajemnice pysznej ogórkowej

Do zupy ogórkowej powinno się dodawać ogórki kiszone, nie zaś małosolne. Te drugie są mało wyraziste w smaku.

Kiszone ogórki po starciu warto przesmażyć na maśle. Zyskają wtedy niepowtarzalny, aksamitny smak.

Jeśli zupa ogórkowa jest za mało kwaśna, można dolać do niej trochę zalewy z kiszonych ogórków. Najlepiej wlewać ją małymi porcjami, by nie przesadzić z kwaśnością.

ogórki kiszone
ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/magnola

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy