Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?
Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności.
Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne.
Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.
Przepis na prostego smażonego kurczaka
Składniki:
mięso z kurczaka (pierś, udka bez kości, polędwiczki)
olej
sól
pieprz
ulubione przyprawy, takie jak kolendra, pietruszka, kminek czy czosnek
Zacznij od dokładnego wyczyszczenia mięsa z błon, chrząstek i kostek. Najwięcej pracy jest przy mięsie z udek, jednak jest ono intensywne w smaku oraz łatwo zachowuje delikatność. Pokrój mięso na równe kawałki i włóż do miski.
Zalej mięso kilkoma łyżkami oleju, dopraw pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Wmasuj marynatę w mięso, zakryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki na przynajmniej całą noc. 40 minut przed smażeniem wyjmij je z lodówki.
Patelnię postaw na palnik i wlej na nią odrobinę oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący, połóż na niego kurczaka. Smaż go 4-5 minut z każdej strony. Na dwie minuty przed końcem przykryj patelnię pokrywką.
Po usmażeniu pozostaw mięso na patelni kolejne trzy minut - podobnie jak stek, kurczak wchłonie część soków z patelni i stanie się jeszcze bardziej soczysty. Smacznego.
Źródło: Christopher Freeman, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: nietylkopasta.pl