Smakosze.pl
wegetariańskiego deluxe (11)

grase, Getty Images

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

20 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności.

Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne.

Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.

Przepis na prostego smażonego kurczaka

Składniki:

  • mięso z kurczaka (pierś, udka bez kości, polędwiczki)

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • ulubione przyprawy, takie jak kolendra, pietruszka, kminek czy czosnek

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia mięsa z błon, chrząstek i kostek. Najwięcej pracy jest przy mięsie z udek, jednak jest ono intensywne w smaku oraz łatwo zachowuje delikatność. Pokrój mięso na równe kawałki i włóż do miski.

Zalej mięso kilkoma łyżkami oleju, dopraw pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Wmasuj marynatę w mięso, zakryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki na przynajmniej całą noc. 40 minut przed smażeniem wyjmij je z lodówki.

rosół

Co warto dodać do rosołu, by podkręcić jego smak?

CZYTAJ DALEJ

Patelnię postaw na palnik i wlej na nią odrobinę oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący, połóż na niego kurczaka. Smaż go 4-5 minut z każdej strony. Na dwie minuty przed końcem przykryj patelnię pokrywką.

Po usmażeniu pozostaw mięso na patelni kolejne trzy minut - podobnie jak stek, kurczak wchłonie część soków z patelni i stanie się jeszcze bardziej soczysty. Smacznego.

wegetariańskiego deluxe (10)

Źródło: Christopher Freeman, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: nietylkopasta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >