Smakosze.pl Przepisy Jak uświetnić placek drożdżowy? Z naszym dodatkiem wyjdzie najlepszy
canva/Aneta_Gu

Jak uświetnić placek drożdżowy? Z naszym dodatkiem wyjdzie najlepszy

10 marca 2023

Placek drożdżowy bez kruszonki nie będzie tak pyszny, jak powinien. Prosty dodatek urozmaici wypiek i sprawi, że ciasto nabierze charakteru. Wsypcie do kruszonki jeszcze wiórki kokosowe, a przysmak wyjdzie nadzwyczaj smaczny.

Przepis na kruszonkę do placka drożdżowego

Proste ciasto na drożdżach nabierze wyrazu, gdy jego wierzch przyozdobimy słodkimi okruszkami wykonanymi z masła, cukru i mąki. Proponujemy przygotowanie ich z wiórkami kokosowymi — będą jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 40-60 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
Po czym poznać najlepsze awokado? Bosacka zwraca uwagę na 3 szczegóły

Jak przygotować kruszonkę do placka drożdżowego?

Pyszny dodatek wymaga zaledwie 4 składników, a robi się go w kilka chwil. Rozmiękczone masło rozcieramy w dłoniach z cukrem oraz mąką pszenną. Wsypujemy wiórki kokosowe.

Kontynuujemy rozprowadzanie, lecz nie zagniatamy masy. Jeśli kruszonka jest bardzo tłusta, dodajemy nieco więcej mąki. Gotowym dodatkiem posypujemy obficie placek drożdżowy i pieczemy go według przepisu.

Jak wykorzystać kokosową kruszonkę?

Maślany przysmak z wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzi się jako element szybkiego deseru z owocami. Jabłka czy gruszki wystarczy pokroić, ułożyć w kokilkach i posypać kruszonką. Po zapieczeniu będą smakowały fantastycznie.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na placek drożdżowy . Być może skusi was też proste ciasto ucierane z dodatkiem jabłek. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Kruszonka odmieni placek drożdżowy.png
canva/Mariha-kitchen
Bigos wyszedł za kwaśny? Kucharze ratują go szczyptą tego składnika
Niewiarygodne z czym siostra Anastazja łączy kapustę. Takiej surówki nie zjecie w żadnej restauracji
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy