Smakosze.pl
Brokuł

canva/seagames50, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni łodygę brokuła?

11 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Łodygi brokułu najczęściej wyrzuca się do kosza, ponieważ kucharze amatorzy nie wiedzą, że można z nich zrobić pyszne dania. Doskonałym sposobem jest usmażenie łodyg wraz z marchewką po azjatycku. Po starciu na tarce łodygi wraz z porem można sporządzić pyszne placki, które są znacznie smaczniejsze od ziemniaczanych.

Przepis na smażoną łodygę w stylu azjatyckim

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Składniki:

  • pół czerwonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi brokułu

  • 1 łyżka orzechów nerkowca

  • 4 łyżeczki japońskiego sosu sojowego

  • 3 łyżeczki octu ryżowego

  • 2 łyżeczki mirinu

  • 1 łyżeczka melasy z karobu

  • 1 łyżeczka sosu sriracha

  • prażony sezam

  • olej do smażenia

Zacznij od obrania łodygi i posiekania go w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno, marchewkę pokrój w zapałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego cebulę, imbir i czosnek. Smaż przez kilka chwil, następnie dodaj marchew, brokuł i smaż przez 5 minut.

wuzetka

Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

Resztę składników połącz ze sobą w osobnej miseczce i zalej nimi smażące się warzywa. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.

Przepis na placki z brokułem i porem

Składniki:

  • łodyga brokułu

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek papryczki chili

  • 5-centymetrowy kawałek pora

  • pół łyżeczki suszonego oregano

  • 50 g mąki z ciecierzycy

  • sól

  • świeżo mielony pieprz

Obierz łodygę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno czosnek, chili oraz pora. Mąkę z ciecierzycy wymieszaj ze 100 ml wody, dodaj do niej czosnek, chili, sól oraz pieprz.

Do ciasta wrzuć pora wraz z brokułem i dokładnie całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż, aż placuszki z obu stron nabiorą złotego koloru. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki z brokułu

Źródło: canva/AmalliaEka, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Lekko słodka surówka z czerwonej kapusty z rodzynkami

  • Aromatyczna fasolka po bretońsku według Magdy Gessler

  • Wyjątkowe pierogi z kapustą i serem - nie ma większego przysmaku

źródło: filozofiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >