Jak wykorzystać w kuchni łodygę brokuła?
Łodygi brokułu najczęściej wyrzuca się do kosza, ponieważ kucharze amatorzy nie wiedzą, że można z nich zrobić pyszne dania. Doskonałym sposobem jest usmażenie łodyg wraz z marchewką po azjatycku. Po starciu na tarce łodygi wraz z porem można sporządzić pyszne placki, które są znacznie smaczniejsze od ziemniaczanych.
Przepis na smażoną łodygę w stylu azjatyckim
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Składniki:
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 marchewka
2 łodygi brokułu
1 łyżka orzechów nerkowca
4 łyżeczki japońskiego sosu sojowego
3 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki mirinu
1 łyżeczka melasy z karobu
1 łyżeczka sosu sriracha
prażony sezam
olej do smażenia
Zacznij od obrania łodygi i posiekania go w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno, marchewkę pokrój w zapałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego cebulę, imbir i czosnek. Smaż przez kilka chwil, następnie dodaj marchew, brokuł i smaż przez 5 minut.
Resztę składników połącz ze sobą w osobnej miseczce i zalej nimi smażące się warzywa. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.
Przepis na placki z brokułem i porem
Składniki:
łodyga brokułu
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
5-centymetrowy kawałek pora
pół łyżeczki suszonego oregano
50 g mąki z ciecierzycy
sól
świeżo mielony pieprz
Obierz łodygę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Posiekaj drobno czosnek, chili oraz pora. Mąkę z ciecierzycy wymieszaj ze 100 ml wody, dodaj do niej czosnek, chili, sól oraz pieprz.
Do ciasta wrzuć pora wraz z brokułem i dokładnie całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego porcje ciasta. Smaż, aż placuszki z obu stron nabiorą złotego koloru. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło: canva/AmalliaEka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: filozofiasmaku.pl