Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać skorupki jajek?
Canva (PublicDomainPictures, Pixabay)

Jak wykorzystać skorupki jajek?

21 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj skupiamy się na wnętrzu, a skorupki nie wzbudzają u nas większych emocji. Mało kto spodziewałby się, że dzięki nim możemy dostarczyć sobie sporo wapnia. Jednak to dopiero początek zalet proszku ze skorupek jaj.

Skorupki po jajkach można wykorzystać w niekonwencjonalny sposób

Jajka są składnikiem wielu pysznych dań. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyborny biszkopt . Dziś pod lupę weźmiemy same skorupki. Większość smakoszy traktuje je jak najzwyklejsze odpadki.

Bez wątpienia skorupki jajek nie pojawiają się przeważnie w naszym jadłospisie. W ich wnętrzu możemy natknąć się między innymi na sole wapnia. Warto zauważyć, że od nich zależy między innymi kondycja naszych kości i zębów .

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu EkoPaka, badacze z Węgier i Niemiec przez 15 lat analizowali właściwości skorupek po jajkach. Okazało się, że zapobiegają one łamliwości paznokci i włosów, oraz krwawieniu dziąseł .

Oprócz powyższych atutów skorupki przeciwdziałają zaparciom, nadpobudliwości, bezsenności, katarom oraz astmie . Trzeba przyznać, że niepozorna pozostałość po jajkach ma wiele zalet. Jak ją przygotować w odpowiedni sposób?

(Pexels / Eva Elijas)

Skorupki po jajkach w jadalnej formie

Na początku skorupki musimy dokładnie umyć. Warto w tym celu wykorzystać, chociażby płyn do zmywania . Następnie starannie je płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Skorupki pozostawiamy we wrzątku na około 15 minut.

Po tym czasie wyławiamy je z wody. Skorupki rozkładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiedy już wyschną, umieszczamy je na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza .

Tak przygotowane skorupki mielimy w młynku do kawy. Już wcześniej wspominaliśmy o ukrytych funkcjach tego urządzenia . Powstały proszek możemy dodawać do różnych potraw. Nawet nie zauważymy, że znalazły się w niej skorupki po jajkach.

W ciągu dnia nie powinniśmy jadać więcej niż jednej łyżeczki zmielonych skorupek po jajkach . Warto zauważyć, że produkt dobrze sprawdza się w roli nawozu do roślin. Wystarczy raz na 14 dni posypać nimi ziemię.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: EkoPaka; Apteline

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy