Jak wykorzystać skorupki jajek?
Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Zazwyczaj skupiamy się na wnętrzu, a skorupki nie wzbudzają u nas większych emocji. Mało kto spodziewałby się, że dzięki nim możemy dostarczyć sobie sporo wapnia. Jednak to dopiero początek zalet proszku ze skorupek jaj.
Skorupki po jajkach można wykorzystać w niekonwencjonalny sposób
Jajka są składnikiem wielu pysznych dań. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyborny biszkopt . Dziś pod lupę weźmiemy same skorupki. Większość smakoszy traktuje je jak najzwyklejsze odpadki.
Bez wątpienia skorupki jajek nie pojawiają się przeważnie w naszym jadłospisie. W ich wnętrzu możemy natknąć się między innymi na sole wapnia. Warto zauważyć, że od nich zależy między innymi kondycja naszych kości i zębów .
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu EkoPaka, badacze z Węgier i Niemiec przez 15 lat analizowali właściwości skorupek po jajkach. Okazało się, że zapobiegają one łamliwości paznokci i włosów, oraz krwawieniu dziąseł .
Oprócz powyższych atutów skorupki przeciwdziałają zaparciom, nadpobudliwości, bezsenności, katarom oraz astmie . Trzeba przyznać, że niepozorna pozostałość po jajkach ma wiele zalet. Jak ją przygotować w odpowiedni sposób?
(Pexels / Eva Elijas)
Skorupki po jajkach w jadalnej formie
Na początku skorupki musimy dokładnie umyć. Warto w tym celu wykorzystać, chociażby płyn do zmywania . Następnie starannie je płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Skorupki pozostawiamy we wrzątku na około 15 minut.
Po tym czasie wyławiamy je z wody. Skorupki rozkładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Kiedy już wyschną, umieszczamy je na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza .
Tak przygotowane skorupki mielimy w młynku do kawy. Już wcześniej wspominaliśmy o ukrytych funkcjach tego urządzenia . Powstały proszek możemy dodawać do różnych potraw. Nawet nie zauważymy, że znalazły się w niej skorupki po jajkach.
W ciągu dnia nie powinniśmy jadać więcej niż jednej łyżeczki zmielonych skorupek po jajkach . Warto zauważyć, że produkt dobrze sprawdza się w roli nawozu do roślin. Wystarczy raz na 14 dni posypać nimi ziemię.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: EkoPaka; Apteline