Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.12.2022 14:30

Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki

bigos
Canva / Ansgar Kossowski

Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.

Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.

Przepis na aromatyczny bigos

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 5-6 kapeluszy suszonych grzybów

  • 300 g łopatki wieprzowej

  • 500 g schabu środkowego

  • 2 kawałki wędzonej kiełbasy

  • 200 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • kilka wędzonych śliwek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • kilka ziaren jałowca

  • sól, pieprz i cukier do smaku

  • odrobina miodu do smaku

Jak przyrządzić idealny bigos?

Grzyby do bigosu namocz w gorącej wodzie. Kiedy będą już miękkie, pokrój je w paski. Wodę z moczenia grzybów zachowaj do późniejszego wykorzystania.

Świeżą kapustę posiekaj i zalej w garnku wodą z moczenia grzybów. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno pokrój. Następnie dodaj ją do garnka z białą kapustą.

Oba rodzaje warzywa na bigos gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie surowe mięso pokrój na kawałki, podsmaż na dobrze rozgrzanym smalcu. Kiedy kapusta będzie już miękka, dołóż do niej obsmażoną wieprzowinę oraz przyprawy.

Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij posiekaną cebulę. Po chwili dorzuć do niej też pokrojone w mniejsze kawałki kiełbasę oraz boczek. Kiedy wszystkie składniki zrumienią się, dołóż je do garnka z bigosem. Na koniec do bigosu dodaj suszone śliwki.

Pierwszego dnia gotuj bigos przez ok. 3 godziny. Następnie przestudź go i kolejnego dnia gotuj znowu 2 godziny. Po upływie tego czasu dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Dodaj też cukier i odrobinę miodu. Litewski bigos może zaskoczyć nietypowymi składnikami. Ciekawy pomysł na owoce w bigosie ma znana prezenterka telewizyjna.

Canva / Yuliia Bas z Pexels
Canva / Yuliia Bas z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: