Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki
Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.
Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.
Przepis na aromatyczny bigos
Składniki:
1/4 główki białej kapusty
1 kg kiszonej kapusty
5-6 kapeluszy suszonych grzybów
300 g łopatki wieprzowej
500 g schabu środkowego
2 kawałki wędzonej kiełbasy
200 g boczku wędzonego
2 cebule
kilka wędzonych śliwek
ziele angielskie
liść laurowy
kilka ziaren jałowca
sól, pieprz i cukier do smaku
odrobina miodu do smaku
Jak przyrządzić idealny bigos?
Grzyby do bigosu namocz w gorącej wodzie. Kiedy będą już miękkie, pokrój je w paski. Wodę z moczenia grzybów zachowaj do późniejszego wykorzystania.
Świeżą kapustę posiekaj i zalej w garnku wodą z moczenia grzybów. Kapustę kiszoną odciśnij z soku i drobno pokrój. Następnie dodaj ją do garnka z białą kapustą.
Oba rodzaje warzywa na bigos gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie surowe mięso pokrój na kawałki, podsmaż na dobrze rozgrzanym smalcu. Kiedy kapusta będzie już miękka, dołóż do niej obsmażoną wieprzowinę oraz przyprawy.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij posiekaną cebulę. Po chwili dorzuć do niej też pokrojone w mniejsze kawałki kiełbasę oraz boczek. Kiedy wszystkie składniki zrumienią się, dołóż je do garnka z bigosem. Na koniec do bigosu dodaj suszone śliwki.
Pierwszego dnia gotuj bigos przez ok. 3 godziny. Następnie przestudź go i kolejnego dnia gotuj znowu 2 godziny. Po upływie tego czasu dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Dodaj też cukier i odrobinę miodu. Litewski bigos może zaskoczyć nietypowymi składnikami. Ciekawy pomysł na owoce w bigosie ma znana prezenterka telewizyjna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie Makłowicza, nie Gessler. Najlepsze wigilijne pierogi mojej Mamy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama