Wyśmienity bigos litewski. Zaskakuje w każdym kęsie. Nie uwierzycie, co do niego dodają
Bigos litewski z kaczką i jabłkami jest świetnym pomysłem na świąteczne danie. Potrawa z kapusty, wieprzowiny i drobiu doprawiona ziarnami jałowca jest niezwykle aromatyczna i zaskakująca w smaku. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.
Bigos jest jednym z dań, które przygotowujemy na Boże Narodzenie. Tradycyjnie danie z kapusty gotujemy z mięsem i suszonymi grzybami. Niektórzy gotują bigos na kapuście białej, inni na kiszonej. Bigos litewski jest potrawą przygotowywaną w nieco inny sposób.
Do bigosu litewskiego, oprócz karkówki i kiełbasy podsuszanej, dodaj mięso z kaczki. Ten rodzaj drobiu jest bardzo aromatyczny i doskonale wpłynie na smak całej potrawy. W bigosie nie może zabraknąć również soczystych i kwaśnych jabłek oraz ziaren jałowca.
Bigos litewski ugotujesz w ciągu jednego dnia. Potrawa, żeby była idealna, musi być gotowana na małym ogniu łącznie kilka godzin. Gotowy i doprawiony bigos odstaw, żeby całkowicie ostygł i wstaw do lodówki. Danie najlepiej smakuje następnego dnia.
Aromatyczny bigos litewski z kaczką i jabłkami
Składniki:
300 g karkówki wieprzowej
300 g mięsa z kaczki
150 g kiełbasy podsuszanej
główka białej kapusty
500 g kwaśnych jabłek
2 cebule
korzeń pietruszki
2 marchewki
kawałek selera
biała część pora
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
4 łyżki smalcu
pieprz, sól
Jak przyrządzić wyśmienity bigos po litewsku? Bez grzybów, bez śliwek. Smak zachwyci każdego
Do garnka włóż karkówkę, mięso z kaczki oraz warzywa rosołowe. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 3 ziarna jałowca, szczyptę soli i pieprz. Całość zalej gorącą wodą, żeby przykryła lekko wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu około godzinę.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na talerz, a wywar przecedź. Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka z grubym dnem, zalej ugotowanym bulionem, dodaj 2 ziarna jałowca i gotuj około 40 minut. Gdy będzie miękka, dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka, gotuj kolejne 20 minut.
W tym czasie karkówkę i kaczkę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach smalcu, następnie dodaj pokrojone mięso i smaż kilka minut. Mięso z cebulą dodaj do gotującej się kapusty, wymieszaj i gotuj kolejną godzinę. Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu, dodaj do bigosu pod koniec gotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj również staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Na Wigilię doskonale sprawdzi się tradycyjny kulebiak. Podaj go z barszczem czerwonym zamiast uszek lub pasztecików.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ogórki czy ziemniaki? Co pierwsze dodajesz do zupy ogórkowej? Kolejność ma znaczenie
Nie z ryżu i mięsa. Farsz do gołąbków zrobisz z 2 wyjątkowych składników. Podasz je nawet na Wigilię
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama