Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienity bigos litewski. Zaskakuje w każdym kęsie. Nie uwierzycie, co do niego dodają
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.12.2022 13:25

Wyśmienity bigos litewski. Zaskakuje w każdym kęsie. Nie uwierzycie, co do niego dodają

Wyśmienity bigos litewski. Zaskakuje w każdym kęsie. Nie uwierzycie, co do niego dodają
canva/Dar1930

Bigos litewski z kaczką i jabłkami jest świetnym pomysłem na świąteczne danie. Potrawa z kapusty, wieprzowiny i drobiu doprawiona ziarnami jałowca jest niezwykle aromatyczna i zaskakująca w smaku. Bigos najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą.

Bigos jest jednym z dań, które przygotowujemy na Boże Narodzenie. Tradycyjnie danie z kapusty gotujemy z mięsem i suszonymi grzybami. Niektórzy gotują bigos na kapuście białej, inni na kiszonej. Bigos litewski jest potrawą przygotowywaną w nieco inny sposób.

Do bigosu litewskiego, oprócz karkówki i kiełbasy podsuszanej, dodaj mięso z kaczki. Ten rodzaj drobiu jest bardzo aromatyczny i doskonale wpłynie na smak całej potrawy. W bigosie nie może zabraknąć również soczystych i kwaśnych jabłek oraz ziaren jałowca.

Bigos litewski ugotujesz w ciągu jednego dnia. Potrawa, żeby była idealna, musi być gotowana na małym ogniu łącznie kilka godzin. Gotowy i doprawiony bigos odstaw, żeby całkowicie ostygł i wstaw do lodówki. Danie najlepiej smakuje następnego dnia.

Aromatyczny bigos litewski z kaczką i jabłkami

Składniki:

  • 300 g karkówki wieprzowej

  • 300 g mięsa z kaczki

  • 150 g kiełbasy podsuszanej

  • główka białej kapusty

  • 500 g kwaśnych jabłek

  • 2 cebule

  • korzeń pietruszki

  • 2 marchewki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren jałowca

  • 4 łyżki smalcu

  • pieprz, sól

Jak przyrządzić wyśmienity bigos po litewsku? Bez grzybów, bez śliwek. Smak zachwyci każdego

Do garnka włóż karkówkę, mięso z kaczki oraz warzywa rosołowe. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 3 ziarna jałowca, szczyptę soli i pieprz. Całość zalej gorącą wodą, żeby przykryła lekko wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu około godzinę.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na talerz, a wywar przecedź. Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka z grubym dnem, zalej ugotowanym bulionem, dodaj 2 ziarna jałowca i gotuj około 40 minut. Gdy będzie miękka, dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka, gotuj kolejne 20 minut.

W tym czasie karkówkę i kaczkę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach smalcu, następnie dodaj pokrojone mięso i smaż kilka minut. Mięso z cebulą dodaj do gotującej się kapusty, wymieszaj i gotuj kolejną godzinę. Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu, dodaj do bigosu pod koniec gotowania. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj również staropolskie pierogi z kapustą i grzybami. Na Wigilię doskonale sprawdzi się tradycyjny kulebiak. Podaj go z barszczem czerwonym zamiast uszek lub pasztecików.

bigos litweski
canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: