Jak zrobić idealną zupę ogórkową? Rozwiewamy wątpliwości
Zupa ogórkowa to jedna z podstawowych zup polskiej kuchni, jest bardzo aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i świeża. Sekretem doskonałej ogórkowej jest odpowiednio ugotowany wywar, zioła i przygotowane wcześniej ogórki kiszone. Jak zrobić idealną zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa jest zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa i chętnie do niej wracamy, gotując ją w domu na obiad dla całej rodziny. Zupa ogórkowa ugotowana na mięsno- warzywnym bulionie z dodatkiem świeżych i suszonych ziół smakuje rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Tradycyjna ogórkowa gotowana jest z ziemniakami. Możesz je jednak zamienić na ryż lub makaron. Do zupy wykorzystaj ogórki kiszone samodzielnie. Kupione ogórki często nie mają tak doskonałego, kwaśnego smaku i często są przesolone lub puste w środku.
Zupa ogórkowa to nie tylko wyjątkowy smak i aromat- to również prawdziwa bomba witaminowa. Zarówno ogórki, jak i woda po nich zawierają ogromne ilości witaminy C i pozytywnie wpływają na naturalną florę bakteryjną jelit. Bulion mięsno-warzywny natomiast ma wzmacniające i rozgrzewające właściwości.
W tym artykule dowiesz się, jak zrobić flaki wołowe, czyli tradycyjną, polską zupę rodem z PRL-u.
Jaki bulion do idealnej zupy ogórkowej?
Zupę ogórkową przygotujesz na wiele sposobów, jednak najsmaczniejsze danie otrzymasz, jeśli ugotujesz wcześniej bulion mięsno- warzywny. Zupa ogórkowa gotowana na takim wywarze ma doskonały smak, aromat, jest sycąca i rozgrzewająca.
Źródło zdjęcia: canva/FoodieMedia Zupę ugotuj na kilku udkach z kurczaka z dodatkiem kilku żeberek wieprzowych. Połączenie tych dwóch rodzajów mięsa to klucz to doskonałego bulionu. W zupie nie może również zabraknąć warzyw rosołowych, jak marchew, korzeń pietruszki, seler, cebula.
Czym doprawić zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa będzie miała idealny smak, kiedy wywar ugotujesz z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Zioła te wzmacniają wywar i wydobywają z warzyw i mięsa najlepszy smak i aromat.
W zupie ogórkowej nie może również zabraknąć świeżych ziół. Gotową zupę oprósz świeżą natką pietruszki i koperkiem. Dwa rodzaje zieleniny dodają daniu świeżości, lekkości, a zupa będzie pachnieć i smakować perfekcyjnie.
Źródło zdjęcia: canva/aykut karahan Do zupy koniecznie dodaj również wodę z ogórków kiszonych, która wzmocni smak całego dania. Woda z kiszonek jest także bardzo zdrowa, dlatego też wykorzystaj ją do ugotowania perfekcyjnej ogórkowej.
Podsmażone ogórki sekretem doskonałego smaku
Do zupy ogórkowej wybieraj wyłącznie mocno skwaszone ogórki, które mają pełny smak. Najlepiej sprawdzą się domowe ogórki kiszone- tu poznasz przepis na idealne ogórki kiszone z koperkiem, liśćmi dębu, wiśni, chrzanem i czosnkiem.
Źródło zdjęcia: canva/sabyna75's Images Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też przed dodaniem ogórków do zupy podsmaż je na maśle. Tak przygotowane ogórki uwolnią swój cały smak i aromat, a ogórkowa będzie idealnie kwaśna i świeża.
Przepis na idealną zupę ogórkową
Składniki na 4-5 porcji:
2 udka z kurczaka
300 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
3 większe ziemniaki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki suszonego majeranku
7 ogórków kiszonych
200 ml wody z ogórków kiszonych
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz
śmietana 18% do zup i sosów