Smakosze.pl
Jak zrobić flaki wołowe?

canva/Dar1930

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

2 Lutego 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Aromatyczny, mięsno- warzywny wywar z miękkimi, delikatnymi flaczkami to prawdziwy przysmak. Całe danie doprawione między innymi suszonym majerankiem ma wyjątkowy aromat i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych, wyraźnych zup. Jak zrobić flaki wołowe?

Flaczki wołowe to jedno z dań PRL-u, które zostało z nami do dziś. Cenimy ją za prostotę i jednocześnie doskonały, mięsny smak z wyczuwalną nutą włoszczyzny, majeranku suszonego i wielu innych przypraw. Dobrze ugotowane flaczki, podobnie jak zimne nóżki, to jedno z najsmaczniejszych dań poprzedniego systemu.

Flaki wołowe przygotowywane są głównie na święta i większe uroczystości. Flaki ugotowane bez szczególnej okazji z pewnością pozytywnie zaskoczą Twoich gości i rodzinę. Sprawdź, jak ugotować idealne flaczki, żeby były miękkie, aromatyczne i rozpływały się w ustach. Gotową zupę podaj z kromkami świeżego chleba lub bagietką, tak smakują najlepiej.

Jeśli szukasz smaków dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę mleczną, czyli klasykę w najlepszym wydaniu. Zupa jest doskonałą propozycją śniadaniową nie tylko dla Twojego dziecka.

Jakie mięso do flaków wołowych?

Flaczki przygotujesz z żołądków wołowych, w sklepie mięsnym kupisz oczyszczone i pocięte w nitki podroby, które swoim wyglądem przypominają gruby makaron.

Flaki kupisz zarówno świeże, jaki i mrożone. Najsmaczniejszą zupę jednak ugotujesz na świeżych i oczyszczonych podrobach, które w prosty sposób przygotujesz samodzielnie. Mrożone flaczki nie będą już tak aromatyczne, całe danie może stracić smak.

Składniki na flaki wołowe

Źródło zdjęcia: canva/fotografiche

Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym rosole. W zupie nie może więc zabraknąć udka z kurczaka i kawałka wołowiny z kością. Rosół będzie najsmaczniejszy, kiedy ugotujesz go z dwóch rodzajów mięsa.

Jak przygotować flaki do zupy?

Flaki wołowe wymagają odpowiedniego przygotowania, aby były miękkie, delikatne i były pyszną bazą w tradycyjnej zupie. Niewłaściwe obgotowanie flaczków spowoduje, że zupa nie będzie smaczna, a same podroby twarde jak podeszwa buta.

Świeże, surowe flaki wołowe

Źródło zdjęcia: canva/Primz

Oczyszczone, świeże flaki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, następnie gotuj je przez 30 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania. Po tym czasie podroby ponownie przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj godzinę.

Czym doprawić flaki wołowe?

Flaki wołowe wyjdą idealnie, jeśli ugotujesz je na rosole. Podstawowymi przyprawami w zupie jest suszony majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Danie dopraw również papryką słodką mieloną i szczyptą imbiru, a cały wywar będzie idealny.

Suszony majeranek do flaków wołowych

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Zupę możesz również przygotować na wywarze pomidorowym. W tym celu po ugotowaniu rosołu dodaj również przecier pomidorowy i 2-3 pokrojone, słodkie pomidory. Zupę w wersji pomidorowej dopraw w ten sam sposób, co flaki na rosole.

Przepis na tradycyjne flaki wołowe

Składniki na 7-8 porcji:

  • 1 kg flaków wołowych oczyszczonych

  • 2 udka z kurczaka

  • 400 g wołowej porcji rosołowej z kością

  • 2 średnie marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • duża cebula biała

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • duża łyżka suszonego majeranku

  • szczypta papryki czerwonej mielonej słodkiej

  • szczypta imbiru mielonego

  • sól, pieprz do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Jak zrobić flaki wołowe?

Na początku przygotuj flaki: podroby opłucz, następnie zalej je zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut od momentu zagotowania. Ponownie opłucz podroby, włóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj, tym razem przez godzinę.

W tym czasie przygotuj rosół: do większego garnka włóż umyte i oczyszczone udko z kurczaka i wołowinę, zalej 3 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę imbiru, marchewki, pietruszki, seler i por w całości.

Cebulę obierz ze skóry i przypal nad ogniem. Jeśli masz płytę ceramiczną lub indukcyjną, przekrój ją na pół i podpiecz na suchej, teflonowej patelni. Tak przygotowane warzywo będzie miało jeszcze pełniejszy smak, dodaj cebulę do wywaru.

Zupę gotuj 2-2,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Flaki po ugotowaniu odcedź i odstaw. Z gotowego rosołu wyjmij włoszczyznę i pokrój ją w plastry lub kostkę i ponownie włóż do garnka.

Ugotowany rosół do flaków wołowych

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view

Do gotowego rosołu włóż przygotowane wcześniej flaki, dopraw majerankiem i doprowadź do wrzenia, wyłącz gaz, dopraw do smaku smaku szczyptą mielonej papryki słodkiej, solą i pieprzem, oprósz posiekaną pietruszką. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >
zmywarka

Porady

Jak poprawnie odkamienić zmywarkę? Garść porad

Czytaj więcej >
Jak prawidłowo ugotować makaron?

Porady

Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd

Czytaj więcej >
mycie patelni

Porady

Jak najlepiej dbać o patelnię? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >