Smakosze.pl

canva/naito8

Ciekawe sposoby na jajka sadzone

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko.

Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin.

Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.

Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby , będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem .

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Świeżość jajek sprawdzisz na dwa sposoby. Włóż surowe jajko w skorupce do szklanki z zimną wodą, jeśli jajko opadnie na dno, znaczy, że jest świeże i przygotujesz z niego przepyszne jajka sadzone. Jeśli unosi się na powierzchni, to ma już kilka lub nawet kilkanaście tygodni i jest stare.

Świeże jajko surowe

Źródło zdjęcia: canva/airrazab Kolejnym sposobem jest wbicie jajka na talerz lub patelnię. Jeśli białko dobrze przylega do żółtka i nie rozlewa się po całej patelni, to jajko jest pierwszej świeżości i będzie najsmaczniejsze.

Jajka sadzone z pieczarkami i cebulką na obiad

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 jajka

  • 200 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • ziemniaki lub kasza (według uznania)

Ugotuj ziemniaki lub kaszę. Posiekaj cebulę, umyj i pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Jajka sadzone z pieczarkami

Źródło zdjęcia: canva/JackF Na pieczarki wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, posyp pietruszką i smaż przez 3-4 minuty. Tak przygotowane jajka podaj z ulubionym dodatkiem.

Jajka sadzone po meksykańsku

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 jajka

  • garść orzechów piniowych

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • pół puszki fasoli czerwonej

  • pół ostrej papryki czerwonej

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

  • świeża kolendra

  • szczypta chili

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • awokado

Na oliwie upraż orzechy, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Na patelnię dodaj również fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż fasola zmięknie.

Jajka sadzone po meksykańsku

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view Jajka wbij na patelnię, oprósz solą, odrobiną chili i smaż 3-4 minuty, do momentu uzyskania ściętego białka i płynnego żółtka. Danie oprósz posiekaną kolendrą i podaj z pokrojonym w awokado.

Szakszuka, czyli danie Bliskiego Wschodu

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 jajka

  • pół ostrej papryki czerwonej

  • puszka pomidorów krojonych

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kmin rzymski

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ostrej)

  • świeża kolendra

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę ostrą, smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory z puszki, solidną szczyptę kminu rzymskiego i duś pod przykryciem do miękkości, dopraw solą, pieprzem.

Szakszuka

Źródło zdjęcia: canva/Nataliya Vaitkevich Na patelnię wbij jajka, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty, pod koniec smażenia oprósz posiekaną kolendrą.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >