Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciekawe sposoby na jajka sadzone
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.02.2022 01:00

Ciekawe sposoby na jajka sadzone

Ciekawe sposoby na jajka sadzone
canva/naito8

Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko.

Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin.

Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.

Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.

W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby, będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem.

Jak sprawdzić świeżość jajek?

Świeżość jajek sprawdzisz na dwa sposoby. Włóż surowe jajko w skorupce do szklanki z zimną wodą, jeśli jajko opadnie na dno, znaczy, że jest świeże i przygotujesz z niego przepyszne jajka sadzone. Jeśli unosi się na powierzchni, to ma już kilka lub nawet kilkanaście tygodni i jest stare.

Świeże jajko surowe

Źródło zdjęcia: canva/airrazab Kolejnym sposobem jest wbicie jajka na talerz lub patelnię. Jeśli białko dobrze przylega do żółtka i nie rozlewa się po całej patelni, to jajko jest pierwszej świeżości i będzie najsmaczniejsze.

Jajka sadzone z pieczarkami i cebulką na obiad

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 jajka

  • 200 g pieczarek

  • cebula czerwona

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • ziemniaki lub kasza (według uznania)

Ugotuj ziemniaki lub kaszę. Posiekaj cebulę, umyj i pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut.

Jajka sadzone z pieczarkami

Źródło zdjęcia: canva/JackF Na pieczarki wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, posyp pietruszką i smaż przez 3-4 minuty. Tak przygotowane jajka podaj z ulubionym dodatkiem.

Jajka sadzone po meksykańsku

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 jajka

  • garść orzechów piniowych

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • pół puszki fasoli czerwonej

  • pół ostrej papryki czerwonej

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

  • świeża kolendra

  • szczypta chili

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • awokado

Na oliwie upraż orzechy, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Na patelnię dodaj również fasolę czerwoną, koncentrat pomidorowy, wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż fasola zmięknie.

Jajka sadzone po meksykańsku

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view Jajka wbij na patelnię, oprósz solą, odrobiną chili i smaż 3-4 minuty, do momentu uzyskania ściętego białka i płynnego żółtka. Danie oprósz posiekaną kolendrą i podaj z pokrojonym w awokado.

Szakszuka, czyli danie Bliskiego Wschodu

Składniki na 2-3 porcje:

  • 4 jajka

  • pół ostrej papryki czerwonej

  • puszka pomidorów krojonych

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kmin rzymski

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej ostrej)

  • świeża kolendra

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę ostrą, smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory z puszki, solidną szczyptę kminu rzymskiego i duś pod przykryciem do miękkości, dopraw solą, pieprzem.

Szakszuka

Źródło zdjęcia: canva/Nataliya Vaitkevich Na patelnię wbij jajka, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez 3-4 minuty, pod koniec smażenia oprósz posiekaną kolendrą.

Tagi: Jajka Danie Obiad