Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Rozwiewamy wątpliwości
Jajka w koszulce to jajka gotowane na wodzie bez skorupki. Jajka mają ścięte, zaokrąglone białko i płynne żółtko, wylewające się po przekrojeniu. Jajka w koszulce to doskonały dodatek do wielu dań. Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Jak sprawdzić świeżość jajek?
Jajka w koszulce to świetny pomysł na podanie jajek w inny sposób. Jajka w koszulkach są bardzo popularne, ponieważ wyglądają bardzo estetycznie, są pyszne i pasują do naprawdę wielu dań, w tym zwykłych kanapek, urozmaicając śniadania.
Aby białko stworzyło zwartą chmurkę otaczającą płynne żółtko, jajko w koszulce wymaga odpowiedniego sposobu gotowania. Technika i zakwaszenie wody sokiem z cytryny lub octem ma tutaj kluczowe znaczenie. Jajka w koszulce nie wyjdą tak, jak powinny, jeśli jajka nie będą świeże.
Sprawdź również, jak zrobić idealne jajko sadzone do obiadu, jak smażyć, czym je doprawić i z czym podawać.
Jak sprawdzić świeżość jajek do jajek w koszulce?
Jajka w koszulce muszą być przygotowane z najświeższych jajek, inaczej białko oddzieli się od żółtka podczas gotowania. Najlepsze będą jajka, które nie są starsze niż 10 dni od zniesienia, jak to sprawdzić?
Surowe jajko w skorupce zanurz w szklance z zimną wodą, jeśli opadnie na dno (niezależnie od tego, pod jakim kątem nachylenia), oznacza to, że jest świeże. Jajko unoszące się w wodzie jest znacznie starsze i nie nada się do zrobienia jajek w koszulce.
Źródło zdjęcia: canva/Cristian Mircea Balate Świeżość jajek możesz sprawdzić dodatkowo, kiedy wbijesz je na talerz. Świeże jajka mają gęste białko, które dobrze przylega do żółtka. W starszych jajkach białko po wbiciu na talerz rozlewa się i jest niemal przeźroczyste.
Ile i jak gotować jajka w koszulce?
Gotowanie jajka w koszulce zależy od Twoich oczekiwań i preferencji. Jeśli chcesz otrzymać płynne żółtko i półpłynne białko, gotuj jajka jedynie 2 minuty. Jajko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem będą gotowe po 3 minutach gotowania. Jeśli natomiast chcesz troszkę mocniej ściąć żółtko, gotuj je przez 4 minuty.
Źródło zdjęcia: canva/WoodysPhotos W gotowaniu jajek w koszulce bardzo ważna jest technika i proporcje: na 1 l wody wlej 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny - jajko szybciej się zetnie i zacznie się odpowiednio formować.
Przed gotowaniem jajek w koszulce musisz utworzyć również wir wody w garnku i do środka wbić jajko, które obracając się w zakwaszonej wodzie nabierze idealnego kształtu. Na początku gotuj jajka w koszulce w małym garnku, gotuj po 1 jajku, aby dopracować technikę.
Przepis na jajka w koszulce
Składniki:
1 l wody
2 łyżki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny
świeże jajka
Jak zrobić jajka w koszulce?
Jajka wyjmij z lodówki, aby zagrzały się w temperaturze pokojowej, każde wbij na osobny talerz, aby sprawdzić świeżość i konsystencję białek.
W mniejszym garnku zagotuj 1 l wody z dodatkiem octu lub soku z cytryny, gdy woda zacznie wrzeć, ustaw najmniejszą moc palnika, mieszaj energicznie łyżką w wodzie, tworząc wir.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger W środek wiru wlej jajko i pozwól mu się ugotować, nie mieszaj już wody. Po 3 minutach gotowania jajko będzie już idealne- ścięte białko i płynne żółtko wylewające się po przekrojeniu.