Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?
canva/unkas_photo

Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zimowy wieczór aż prosi się o pyszny podwieczorek. A co powiesz na puszyste racuchy? Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem? Sprawdź jak zrobić idealnie pulchne racuchy. Nawet jeśli nie masz drożdży, możesz je zastąpić innym składnikiem. Wyjdą idealnie pulchne i pyszne.

Zwykle do racuchów dodajemy drożdże. Jednak jest to składnik, który dość szybko traci swoją świeżość. Jeśli więc nie masz drożdży, możesz je zastąpić proszkiem do pieczenia. Ma tę zaletę, że ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dla zwiększenia pulchności racuchów dodaj do nich ubitą pianę z białek.

Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru

  • 4 jabłka

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj gładkie ciasto, odstaw je na 15 minut.

W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na dużych oczkach. Możesz też usunąć z nich gniazda nasienne, a potem pokroić owoce w plasterki.

Białka ubij do białości, dodaj do nich cukier, ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Ciasto wymieszaj najpierw z jabłkami, a potem delikatnie z pianą z białek.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posyp cukrem pudrem.

Po więcej inspiracji na puszyste racuchy zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować racuchy bez jajek i drożdży , a także jak zrobić racuchy na jogurcie .

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Sasajo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy