Jak zrobić olej marchewkowy?
Naturalny kosmetyk i pyszny dodatek do sałatek w jednym? Olej marchewkowy sprawdzi się w obu sytuacjach. Prosta mikstura urozmaici wasze dania i pomoże w pielęgnacji całego ciała. Koniecznie ją wypróbujcie.
Olej marchewkowy jest nietuzinkowym dodatkiem do sałatek czy makaronów. Można go z powodzeniem nakładać bezpośrednio na twarz, włosy i ciało. Regularne korzystanie pomoże nam odbudować zniszczone włosy i paznokcie, nawilży wysuszoną skórę i wyrówna kolor cery.
Jak zrobić aromatyczny olej marchewkowy?
Przygotowujemy kilka średnich marchewek, olej słonecznikowy i sporą butelkę z ciemnego szkła. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, by następnie zetrzeć je na tarce o małych oczkach.
Powstałe wiórki przekładamy do naczynia i zalewamy je olejem, tak by tłuszcz przykrył marchew. Butelkę zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie. Codziennie mieszamy jej zawartość, delikatnie potrząsając. Na koniec odcedzamy miksturę.
Jakie są zalety stosowania oleju marchewkowego?
Mikstura dostarczy nam wszystkich cennych składników, w jakie obfituje marchew, m.in. witaminy A, C, E oraz F, a także witamin z grupy B. Będzie też cennym źródłem żelaza, miedzi, wapnia i kwasów tłuszczowych.
Dzięki regularnemu stosowaniu oleju skóra będzie wyglądała, jakby była lekko opalona. Poradzi on sobie także z rozszerzonymi naczyniami. Buzia nabiera kolorów i twoja cera wygląda, jakby była pięknie muśnięta słońcem. Marchewka w tej formie zadziała też jak środek przeciwzapalny i przeciwalergiczny.
Po więcej pomysłów na włączenie marchewki do diety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. wyjątkowy przepis na marchewkowe kotlety, a także niezawodną recepturę na pyszny i rozgrzewający krem z marchwi i imbiru.
Źródło zdjęcia: canva/Amguy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kobieceinspiracje