Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sos tatarski?
Adam Moskal
Adam Moskal 17.02.2022 01:00

Jak zrobić sos tatarski?

Sos tatarski
canva/Louno_M, Getty Images

Sos tatarski to prawdziwy ulubieniec osób, które kochają zimne przekąski i kanapki. Przygotowuje się go na bazie majonezu, musztardy, ogórków konserwowych oraz kaparów. Doskonale pasuje do mięs, wędlin, jajek na twardo i wielu innych. Niżej zdradzamy jak sporządzić go krok po kroku.

Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku", a więc panierowane mięsa w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. W połączeniu z sosem tatarskim smak takich dań jest doskonały.

Sos ten łączy w sobie smaki słodkie, kwaśne, słone oraz cierpkie, co daje niesamowite doznania. Często dodaje się do niego kwaśne produkty, jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny, które podkreślają słoność sosu. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji. 

Przepis na sos tatarski

Składniki:

  • 200 g majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ogórki konserwowe

  • 2 łyżki kaparów

  • kilka grzybków marynowanych 

  • 1/4 pęczka szczypiorku

  • 1/4 pęczka pietruszki

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól

  • pieprz

Obierz cebulę i posiekaj w najdrobniejszą możliwą kosteczkę. Przerzuć cebulę do miski. Ogórki odsącz z zalewy i również pokrój w drobną kosteczkę. Marynowane grzybki także odsącz z zalewy i posiekaj w kostkę nie większą, niż ta z ogórka. 

Szczypiorek i pietruszkę umyj, a następnie posiekaj. Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, musztardę, pieprz oraz sól. Wciśnij do sosu 1 ząbek czosnku oraz siekane kapary.

Zamieszaj całość bardzo dokładnie i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc - dzięki temu smaki doskonale się przegryzą. Następnego dnia możesz zabrać się za jedzenie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Sos tatarski ze smażonym kalmarem

Źródło zdjęcia: canva/kanonsky, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Sos