Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit
Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować.
Wyborny rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy
Karol Okrasa słynie z nietypowego doboru produktów do swoich dań. Tym razem pokazał rosół przyrządzony z kurczaka, kaczki i pieczonych warzyw. Gotowanie jest długie, ale raczej nieskomplikowane. Warto spróbować.
Składniki:
- 3 litry wody
- 2 uda kacze
- korpus, uda i skrzydełka z 1 kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 3 drobne pietruszki
- pół dużego selera
- 1 mały por
- 1 spora cebula
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 15 ml oleju rzepakowego
- sól i pierz w ilości do smaku
- świeży lubczyk wedle uznania
Z wymienionymi wyżej produktami jesteście w stanie wykonać bardzo smaczne danie. Nie będzie to przepis ekspresowy, ale każdy sobie z nim poradzi. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pyszny rosół? Karol Okrasa zdradził przepis
Kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus kurczaka wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimna wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumy.
Marchew i pietruszkę myjemy, kroimy je w słupki. Selera także oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w ćwiartki. Tak przygotowane warzywa nacieramy olejem, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, a potem układamy na płaskiej blasze.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż zbrązowieją. Jeszcze ciepłe przenosimy do garnka z mięsem. Dodajemy też pokrojonego w półtalarki, opłukanego pod bieżącą wodą pora.
Wrzucamy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Rosół na dwóch mięsach gotujemy jeszcze przez 3-4 godziny . Odcedzamy i doprawiamy lubczykiem oraz solą i pieprzem.
Jak podać rosół na kaczce i kurczaku?
Karol Okrasa serwuje zupę z warzywami z gotowania oraz świeżym lubczykiem. Konieczny też będzie dobry makaron. Najlepiej sprawdza się domowa krajanka jak u babci .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie jak zrobić wersję bezmięsną — też jest znakomita. Na specjalne okazje polecamy pyszny rosół królewski — zachwyci waszych gości.
Źródło: kuchnailidla