Smakosze.pl

YouTube/@5MinuteRecipesOfficial

Zrób tak od razu po ugotowaniu ziemniaków. Gdy po raz pierwszy to zobaczyłam, przetarłam oczy ze zdumienia

1 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ziemniaki często goszczą na stołach Polaków. Są lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Czasem stanowią składnik sałatek i zup. Warto skorzystać z pewnego tiku po ugotowaniu ziemniaków. Wypróbowałam ten patent i teraz już zawsze z niego korzystam.

Ziemniaki, czyli gotujemy obiad

Ziemniaki jemy często i zwykle je gotujemy, ale robimy też z nich frytki. Oprócz tego ziemniaki pieczone też są dodatkiem do obiadów Polaków. Wiele osób nie wyobraża sobie tego posiłku bez tych warzyw. Cenimy ich smak, ale warto pamiętać, że ziemniaki mają wiele wartości odżywczych. 

Te warzywa zawierają witaminy z grupy B, ale też witaminę A i C. Jedzenie ziemniaków dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny i nerwowy. Polecam pewien trik z ziemniakami, z którego często korzystam. Dzięki niemu gotowanie obiadu stało się łatwiejsze. 

ziemniaki
Canva/Polina Tankilevich
wyrzucanie jedzenia

Przez ten błąd masa jedzenia ląduje w koszu. Kucharz wyjaśnił jak go uniknąć, wystarczy spojrzeć na opakowanie

CZYTAJ DALEJ

Patent na ziemniaka, czyli zrób TO!

Obieranie ziemniaków bywa mozolne i jest czynnością, za którą wiele osób nie przepada. Czy możemy coś zrobić, żeby ułatwić sobie życie w kuchni? Okazuje się, że jest trik, który warto wypróbować w swojej kuchni. Sięgnęłam po ten sposób na ziemniaka i teraz zawsze do niego wracam. 

Jeśli często gotujesz ziemniaki, a nie lubisz ich obierania, musisz zrobić jedno. Gdy ugotujemy ziemniaki, należy je przełożyć łyżką do miski z zimną wodą. Można do niej nawet dodać kostki lodu, by była jeszcze chłodniejsza. Co daje taki sposób?

Obieranie bez trudu, czyli sposób na ziemniaka

Okazuje się, że ugotowane ziemniaki, które zanurzymy w bardzo zimnej wodzie, możemy w łatwy sposób obrać. Skórka schodzi właściwie sama. Wystarczy potrzeć ją palcami i błyskawicznie odchodzi. Ten patent sprawia, że nie musisz tracić czasu na obieranie nożem ziemniaków.

Spróbowałam tej metody po ugotowaniu ziemniaków i byłam pozytywnie zaskoczona. Teraz już zawsze ugotowane ziemniaki zanurzam w zimnej wodzie. Skórka sama z nich odchodzi. Obieranie nigdy jeszcze nie było tak proste i szybkie. Pisaliśmy, jak zrobić ziemniaki niczym z mazurskiej wsi. Radziliśmy też, jak przygotować kartacze. 

ziemniaki
 YouTube/@5MinuteRecipesOfficial
szarlotka

Tę szarlotkę zrobisz bez piekarnika, wystarczy 30 min. To ulubiony deser w moim domu

CZYTAJ DALEJ
knedle ze śliwkami

Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na knedle ze śliwkami. Jego ciasto to mistrzostwo

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Produkty

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >

Porady

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >

Produkty

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagę
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >