Jakiego koloru papryka jest najzdrowsza?
Papryka jest jednym z tych warzyw, które często goszczą na naszych stołach. Niektórzy mogliby się nią zajadać praktycznie nieustannie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, którego koloru papryka ma najwięcej cennych składników odżywczych.
Jak papryka wpływa na nasze zdrowie?
Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Przeważnie wykorzystujemy ją w potrawach takich, jak fantastyczne leczo. Jednak możliwości jest znacznie więcej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę faszerowaną przepysznym nadzieniem .
Pyszna papryka może mieć różna kolory. Najczęściej spotykamy się z warzywami o żółtym, czerwonym i zielonym zabarwieniu. Oczywiście czasami możemy natknąć się na inne kolory. Biała papryka wywołała spore poruszenie wśród internautów .
Czy to jaki kolor papryki ma duże znaczenie? Okazuje się, że różnice są nieznaczne. Większość składników odżywczych utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Jednak czerwona papryka dostarcza nieco więcej potasu, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. W związku z tym to właśnie to warzywo powinniśmy wybierać najczęściej.
Rzecz jasna każda papryka jest dobrym źródłem cennych witamin i minerałów. Z pewnością warto dodać ją do codziennego jadłospisu . Tym bardziej że zdrowa dieta powinna w znacznej mierze bazować na roślinach.
(Pexels / Cup of Couple)
Co skrywa w sobie papryka?
Papryka, podobnie jak inne warzywa, w swoim wnętrzu ukrywa wiele wartościowych witamin i minerałów . Ich lista robi spore wrażenie i powinna zachęcić wybrednych smakoszy do częstszego sięgania po to warzywo. Papryka jest bogata w następujące składniki odżywcze:
-
witamina C
-
witaminy z grupy B
-
witamina E
-
beta-karoten
-
likopen
-
potas
-
fosfor
-
magnez
-
żelazo
-
przeciwutleniacze
-
błonnik
Bez wątpienia papryka jest cennym źródłem witamin oraz minerałów. Dzięki zawartości witaminy C możemy wesprzeć swoją odporność. Z kolei witamina E opóźnia procesy starzenia, a beta-karoten poprawia kondycję skóry . Na uwagę zasługuje również błonnik, który wspiera procesy trawienne.
Jeśli chcemy mieć jak najwięcej korzyści z jedzenia papryki, to najlepiej wybrać jej czerwoną odmianę. Wówczas dostarczymy sobie więcej składników odżywczych . Oczywiście nie oznacza to, że pozostałe papryki nie są godne uwagi. Je również warto dodać do codziennego jadłospisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ABC Zdrowie; Poradnik Zdrowie