Smakosze.pl Przepisy Jem przez dzień i noc. Ta metoda gotowania sprawia, że chudnę. Pokochasz to
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy

Jem przez dzień i noc. Ta metoda gotowania sprawia, że chudnę. Pokochasz to

14 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

To danie musi znaleźć się w diecie każdego, kto zamierza pozbyć się zbędnych kilogramów. Chudniecie, jeszcze nigdy nie było tak łatwe i smaczne. Poznaj przepis i przygotuj z niego lekkie danie z samych warzyw. To niewiarygodne, że dieta może być również przyjemna.

Warzywa na chudnięcie

Odchudzanie zawsze wymaga sporego poświęcenia. Rygor diety i ćwiczeń przyniesie zamierzone efekty tylko wtedy, kiedy będzie przestrzegany. Na całe szczęście proces chudnięcia można sobie umilić, przygotowując smaczne, a jednocześnie zdrowe i pełnowartościowe potrawy.

Znamy przepis na jedno z takich dań i podzielimy się nim z tobą w dalszej części artykułu. Wypróbuj go, a się nie zawiedziesz. Przygotowane według niego danie jest smaczne, a przy tym doskonale pasuje do lekkostrawnej diety. Spożywane regularnie przyczyni się do utraty wagi.

warzywa w rękawie.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy
Te produkty ogranicz po 50. roku życia. „Obciążają organizm i przyspieszają zmiany starcze”

Warzywa wystarczą

Głównymi składnikami są warzywa oraz przyprawy, dzięki którym całe danie będą smakowało tak dobrze. Marchew, kapusta, brokuł, cukinia oraz bataty dostarczą organizmowi niezbędnych witamin oraz wartości odżywczych.

Oprócz warzyw przydatne będą również produkty na lekki sos. O tym, co dokładnie będzie ci potrzebne i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Zdrowe Przepisy , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 cukinie
  • 4 bataty
  • kminek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • ½ pęczku świeżego koperku

Przepis na pieczone warzywa

Obraną z zewnętrznych liści i oczyszczoną kapustę drobno posiekaj w paski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Obierz również cebulę i posiekaj w cienkie piórka. Brokuł pokrój na mniejsze kawałki, a cukinie pokrój w średnią kostkę. Na koniec obierz bataty, umyj je i pokrój w kostkę.

Przygotowane warzywa przełóż do rękawa do pieczenia. Wsyp zioła prowansalskie, kminek oraz pieprz. Rękaw zwiąż, a następnie wstrząśnij nim, aby przyprawy wymieszały się z pozostałymi składnikami. Następnie ułóż go na blaszce. Warzywa piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

W czasie pieczenia przygotuj sos. Do miski przełóż śmietanę oraz dodaj starte na małych oczkach tarki ogórki konserwowe. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj go do pozostałych składników. Wsyp drobno posiekany koperek, a całość wymieszaj na jednolity sos. Upieczone warzywa podawaj z sosem, a będą smakowały doskonale.

Sprawdź także, dlaczego warto pić wodę z cytryną oraz dowiedz się, jakie mięso można kupić taniej w Dino .

pieczone warzywa.jpg
Fot. YouTube/Zdrowe Przepisy
Gotowane w ten sposób tracą wszystkie wartości odżywcze. Większość osób popełnia ten błąd codziennie
Są tanie, a Polacy ich nie jedzą. Z sosem grzybowym smakują jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy